Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής

Η Παθολογική Ανατομική είναι ιατρική ειδικότητα θεμελιώδους σημασίας για τη φροντίδα του ασθενούς.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των διαγνώσεων σε ένα νοσοκομείο γίνονται με την καθοριστική συμβολή του Παθολογοανατόμου.

Ο Παθολογοανατόμος εξετάζει μακροσκοπικά (με γυμνό μάτι) και μικροσκοπικά (με το κοινό μικροσκόπιο, και σε ειδικές περιπτώσεις με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο) ιστούς και κύτταρα, ή και όργανα ασθενών και καταλήγει σε διάγνωση. Τα ιστικά υλικά που εξετάζει ο Παθολογανατόμος μπορεί να είναι  βιοψίες (μικρά τεμαχίδια ιστού) ή χειρουργικά παρασκευάσματα (μετά από εκτομή ιστού ή οργάνου που πάσχει).

Ιδιαίτερο διαγνωστικό εργαλείο του Παθολογοανατόμου είναι η ταχεία βιοψία με την οποία ο Παθολογοανατόμος, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, καλείται να δώσει  στον χειρουργό άμεση απάντηση για την παρουσία ή όχι κακοήθειας, αλλά και για την έκταση αυτής, με βάση την οποία λαμβάνεται διεγχειρητικά θεραπευτική απόφαση και επιλέγεται το κατάλληλο είδος επέμβασης.

Ακόμη, ο Παθολογοανατόμος έχει στην αρμοδιότητα και στην αποστολή του την ανάλυση δεικτών / χαρακτηριστικών επιθετικότητας των όγκων και άλλων νόσων, όπως και προβλεπτικών δεικτών (βιοδεικτών) που προβλέπουν την  “εξατομικευμένη απάντηση” του κάθε ασθενή  σε ορισμένη θεραπευτική αγωγή.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι ο Παθολογοανατόμος δεν κάνει απλή δουλειά.

Ερμηνεύει ευρήματα από το υλικό που εξετάζει, τα συνδυάζει μεταξύ τους και με άλλα κλινικοεργαστηριακά ευρήματα και καταλήγει στη λεγόμενη τελική διάγνωση,  στην οποία βασίζεται η θεραπευτική απόφαση.

Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, από τα πιο πάνω, ιδιαίτερη είναι η συμβολή μας στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την έγκαιρη διάγνωση, την πρόγνωση και την πρόβλεψη της κατάλληλης θεραπείας.

Ωστόσο , στο γενικότερο πλαίσιο της μνημονιακής κατάστασης που εχει περιέλθει η χώρας μας  με περικοπές στους μισθούς και στις εφημερίες, αποχώρηση μεγάλου αριθμού συναδέλφων με συνταξιοδότηση και μη κάλυψη των θέσεων  , μηδενική σχεδόν λίστα αναμονής για ειδίκευση, διορισμός επικουρικών σχεδόν με το σταγονόμετρο , έχουν οδηγήσει τα εργαστήρια μας σε μια απερίγραπτη κατάσταση  με αποτέλεσμα  μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνώσεις ,  παρ΄ όλη την φιλότιμη προσπάθεια των συναδέλφων μας , με  ευνόητες συνέπειες για τους ασθενείς.

Ζητάμε να μας βοηθήσουν να σταθούμε  κοντά στον ασθενή έτσι όπως η ειδικότητά μας προστάζει με τη σωστή, υπεύθυνη και σύγχρονη αντιμετώπιση της διάγνωσης και πρόβλεψης της ενδεδειγμένης θεραπείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, που είναι την Τρίτη 18 Νοεμβρίου σας προσκαλούμε να έρθετε να γνωρίσετε από κοντά τους γιατρούς που βρίσκονται πίσω από το μικροσκόπιο, να μάθετε τι κάνουμε, να δείτε ό,τι βλέπουμε.

Ελάτε  

να συστηθούμε στις 18 και 19 Νοεμβρίου  στο Μετρό του Συντάγματος  απο τις 10πμ. έως τις 18μμ.

να σας ξεναγήσουμε στο Εργαστήριό μας, στις 18Νοεμρίου απο τις 10πμ. έως τις 13μμ.  να σας εξηγήσουμε τι κάνουμε, να σας δείξουμε μικροσκοπικές εικόνες και να λύσουμε τις απορίες σας. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ