Τελεσίγραφο 20 ημερών για 404 «αόρατους» φορείς

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου υποχρεούνται να απογραφούν όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου (ΝΠΔΔ) και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του αν. υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Το «τελεσίγραφο» του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς τις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων καθώς και των φορέων των ΟΤΑ προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε όσους φορείς δεν απογραφούν ενώ χρηματοδοτούνται πάνω από 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς η άρνηση απογραφής ενέχει τα χαρακτηριστικά της παράβασης καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι το «Έθνος» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στις 9 Οκτωβρίου είχε αποκαλύψει ότι περίπου 404 φορείς δεν έχουν απογραφεί με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει η κεντρική διοίκηση τον αριθμό των εργαζομένων τους αλλά και το σύνολο των αποδοχών τους.

Η μη απογραφή των 404 ΝΠΙΔ εμπεριέχει στοιχεία παρατυπίας, καθώς στο παρελθόν έχουν τεθεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την καταγραφή τους, τα οποία έχουν παραβιάσει οι διοικήσεις, ενώ παράλληλα δεν πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών όπως ισχύει για το σύνολο των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η εγκύκλιος προσπαθεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις φορέων και ζητά την απογραφή ΝΠΔΔ, Δημόσιων και Δημοτικών Επιχειρήσεων καθώς και ΝΠΙΔ ακόμα και εάν δεν διαθέτουν προσωπικό ή έχουν αποσπασμένους υπαλλήλους ή εξυπηρετούνται διοικητικά από άλλους φορείς.

Πρώτο βήμα

Η απογραφή των νομικών προσώπων και του προσωπικού που απασχολούν θα σημάνουν την αυτόματη ένταξή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί το πρώτο βήμα για την πλήρη καταγραφή των φορέων και των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει νεότερη οδηγία προς τους φορείς του Δημοσίου για την αποστολή των νέων οργανογραμμάτων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας αλλά και για την περιγραφή θέσεων εργασίας.

Οργανογράμματα

Η σύνταξη νέων οργανογραμμάτων μέχρι τα τέλη του έτους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταγράφουν σημαντικές καθυστερήσεις παρά τις πιέσεις που ασκεί η πολιτική ηγεσία. Ο κ. Βερναρδάκης έχει ανακοινώσει ότι οι φορείς που δεν θα παραδώσουν οργανόγραμμα μέχρι τα τέλη του έτους δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας.

Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι να στηρίξει πάνω στα νέα οργανογράμματα την πολιτική του για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση της αξιολόγησης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρέμβει και ο πρωθυπουργός προκειμένου να ολοκληρωθούν τα οργανογράμματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης δέχεται εισηγήσεις να εντάξει στα πειθαρχικά αδικήματα την ασυνέπεια διοικήσεων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου να μην αποστείλουν τα οργανογράμματα εντός του χρονοδιαγράμματος μέχρι τα τέλη του έτους.

Η απογραφή φορέων και προσωπικού σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων αποτελούν τη βάση για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο όπως έχουν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιλογή των προϊσταμένων και την αξιολόγηση του προσωπικού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα εργαστεί για τη διαμόρφωση των οργανογραμμάτων και των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας με στόχο να λειτουργήσει ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Δικαιοσύνης

Σε επίπεδα-ρεκόρ αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ