Οι 10 αλλαγές στις Πανελλαδικές του 2016

Νέα δεδομένα για πάνω από 100.000 υποψηφίους δημιουργεί το καινούργιο εξεταστικό σύστημα που θα εγκαινιαστεί φέτος από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Το «Έθνος» κωδικοποίησε τις δέκα αλλαγές που θα ισχύσουν τόσο στο φετινό μηχανογραφικό όσο και στις εξετάσεις.

Οι μαθητές καλούνται να λύσουν τον γρίφο του καινούργιου συστήματος πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ώστε να καταφέρουν να εισαχθούν στις σχολές της αρεσκείας τους, ενώ την ίδια στιγμή απόφοιτοι προηγουμένων ετών, που έχουν επιλέξει να εξεταστούν σε 6 ή 7 μαθήματα -δηλαδή με το παλιό σύστημα- έμαθαν πριν από λίγες ημέρες ότι θα διεκδικήσουν ξεχωριστό αριθμό θέσεων, ο οποίος θα καθοριστεί το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με το “Έθνος” οι 10 βασικότερες αλλαγές που θα φέρει μαζί του το νέο σύστημα στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι:

-Υπάρχουν 13 κοινά τμήματα (12 σε πανεπιστήμια και 1 σε ΤΕΙ) σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Αφορούν κυρίως τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Μουσικών Σπουδών, Λαϊκής Παράδοσης Μουσικής, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Κινηματογράφου, Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης.

-Υπάρχουν 36 κοινά τμήματα σε δύο διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Αφορούν μεταξύ άλλων σχολές Βιολογίας, Τεχνολόγων Γεοπώνων, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και άλλα.

-Για πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο για τις Επιστήμες Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 21 αμιγώς παιδαγωγικών τμημάτων και άλλα 12 που έχουν σχέση με την εκπαίδευση.

-Όσοι επιλέξουν τα τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου που μέχρι πρότινος ήταν ενταγμένα στο 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών θα έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και όχι τα Αρχαία και την Ιστορία που ίσχυε μέχρι σήμερα.

-Υποβαθμίζεται το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για την εισαγωγή στα οικονομικά τμήματα του 5ου Πεδίου. Αυξημένης βαρύτητας από φέτος είναι τα Μαθηματικά.

-Η Σχολή Αστυφυλάκων και η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. εντάσσονται πλέον σε τρία επιστημονικά πεδία (1ο, 2ο και 5ο).

-Για πρώτη φορά οι σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών μπαίνουν στο μηχανογραφικό σε τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία (1ο, 2ο και 5ο).

-Στις Στρατιωτικές στο 2ο επιστημονικό πεδίο εντάσσονται από φέτος 13 σχολές, καθώς έχουν προστεθεί 4 σε σχέση με το περσινό μηχανογραφικό.

-Υποψήφιοι παλαιότερων ετών μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του περσινού και του φετινού εξεταστικού συστήματος.

-Τις θέσεις που αντιστοιχούν στην κατηγορία του 10% μπορούν να διεκδικήσουν για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος οι υποψήφιοι των δύο τελευταίων ετών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης:

Κινητοποιήσεις μαθητών στα Χανιά – “Μην μας στερείτε το μέλλον” – ΦΩΤΟ

Βγαίνουν στους δρόμους οι μαθητές – Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ