• Την άλλη φορά…Αριστερά!

  9:10 πμ, Πέμπτη 29 Οκτ 2015 9:10 πμ, Πέμπτη 29 Οκτ 2015

  Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου.

  Ένα βιβλίο – συλλογή της αρθρογραφίας του Νίκου Μπογιόπουλου στο «enikos.gr» την περίοδο 2013 – 2015 με άρθρα και σκέψεις για

  • την οικονομική κρίση
  • την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • την αναβίωση του φασισμού
  • την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ
  • την εναλλακτική λύση στα Μνημόνια
  • την Αριστερά

  Νίκος Μπογιόπουλος

  «Την άλλη φορά… Αριστερά!»

  Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία (από τις εκδόσεις ΚΨΜ)

  ***

  Από τον πρόλογο του Νίκου Μπογιόπουλου στο βιβλίο, διαβάζουμε:

  “Τα κείμενα που ακολουθούν είναι μέρος της αρθρογραφίας που δημοσιεύτηκε στο enikos.gr το διάστημα 2013 – 2015, δηλαδή εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής και πολιτικής κρίσης (…).

  Τα αίτια που γέννησαν την αρθρογραφία που έχετε στα χέρια σας παραμένουν ζωντανά. Εξίσου ζωντανές ορθώνονται μπροστά μας οι αειθαλείς και διαχρονικές διαπιστώσεις δυο πραγματικών γιγάντων της ανθρώπινης σκέψης.

  Πολύ πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη 2015 στην Ελλάδα, με τα γνωστά τους αποτελέσματα, ο Μαρξ στον πρόλογο του έργου του «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», έγραφε:

  «...η πάλη των τάξεων στη Γαλλία δημιούργησε τέτοιες συνθήκες και τέτοια κατάσταση που έδωσαν τη δυνατότητα σ' ένα μέτριο και γελοίο πρόσωπο να παίξει το ρόλο του ήρωα »,

  Προφανώς ο Μαρξ με την αναφορά του στα «μέτρια» και «γελοία» πρόσωπα που υποδύονται τους «ήρωες », εννοούσε όλους τους «Λουδοβίκους», όλων των εποχών, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πολιτικά πλάτη, μηδέ των «αριστερών» εξαιρουμένων…

  Όσο για τον Λένιν, θα παραμένει πάντα σαφής για όσους θέλουν να καταλάβουν και πάντα «ενοχλητικός» για όσους αντιπαραθέτουν μάταια τις διάτρητες βεβαιότητές τους στην πανταχού παρούσα «αλογόμυγα» της διαλεκτικής του:

  «Θα ήταν λάθος – έγραφε - να νομίζει κανείς πως οι επαναστατικές τάξεις έχουν πάντα αρκετή δύναμη για να πραγματοποιήσουν την επανάσταση, όταν αυτή η επανάσταση έχει ωριμάσει πέρα για πέρα λόγω των συνθηκών της κοινωνικό-οικονομικής εξέλιξης. Όχι, η ανθρώπινη κοινωνία δεν είναι συγκροτημένη τόσο έλλογα και τόσο ‘‘βολικά’’ για τα πρωτοπόρα στοιχεία. Η επανάσταση μπορεί να ωριμάσει, ενώ οι δυνάμεις των επαναστατών δημιουργών αυτής της επανάστασης μπορεί να φανούν ανεπαρκείς για την πραγματοποίησή της – τότε η κοινωνία σαπίζει και αυτό το σάπισμα παρατείνεται κάποτε ολόκληρες δεκαετίες».

  Ήδη στην πατρίδα μας – σημειώνει ο συγγραφέας - τα σημάδια του ελλοχεύοντος κινδύνου να μετατραπεί η κρίση σε παρατεταμένο σάπισμα είναι φανερά. Φανερές, όμως, είναι και οι δυνατότητες η Ιστορία να τραβήξει τον άλλο δρόμο”.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα