«Break the Chain»: Διήμερο φεστιβάλ κατά του trafficking στην Τεχνόπολη

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, διοργανώνεται στις 24 και 25 Οκτωβρίου ένα φεστιβάλ πολλαπλών δράσεων στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του  κοινού για το θέμα του trafficking.

Καλλιτέχνες, δημιουργικοί πολίτες, οργανώσεις και ιδρύματα της Κοινωνίας των Πολιτών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα πολυσυλλεκτικό διήμερο πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων. Θέατρο, χορός, μουσική, προβολές, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις – όλες οι μορφές τέχνης «μιλούν» με τη δικιά τους γλώσσα για το θέμα της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο οργανώνονται αλλεπάλληλα workshops για παιδιά και ενήλικες με στόχο τη βιωματική προσέγγιση πάνω στο θέμα της ανθρώπινης εμπορίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά από πρωτότυπες ομιλίες, που στόχο έχουν να φωτίσουν το  θέμα από διαφορετικές πτυχές.

Τέλος, όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας (ΜΚΟ, Ιδρύματα και Δημόσιοι Φορείς) θα βρίσκονται εκεί για να ενημερώσουν τον κόσμο, να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις δράσεις τους.

Με κεντρικό σύνθημα «Μη μένεις αμέτοχος/η», οι δεκάδες συμμετέχοντες σας προσκαλούν σε αυτή τη «γιορτή» ενημέρωσης κι ανταλλαγής ιδεών, που θα γίνει με τον πλέον δημιουργικό τρόπο και τη μοναδική συμβολή της τέχνης.

Η καμπάνια “Break the Chain” απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες:  σε παιδιά και νέους  ως αυριανοί ενεργοί πολίτες, σε ενήλικες που ευαισθητοποιούνται με το θέμα και σε όλους όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος του σύγχρονου κόσμου.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το φιλόξενο χώρο της Τεχνόπολης, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, διαλέγοντας την εκδήλωση που θέλετε να παρακολουθήσετε ή το εργαστήριο που θα θέλατε να συμμετάσχετε. Η ποικιλία είναι μεγάλη: από θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις ως εργαστήριο φωτοθεραπείας και αγώνες ρητορικής….

 

Στοιχεία για το Trafficking:

Αν το θέμα του Trafficking ακούγεται θεωρητικό και μακρινό, οι αριθμοί μπορούν να πείσουν τον καθένα για την έκταση και τη σπουδαιότητά του: 27.000.000 σύγχρονοι δούλοι, 4.500.000 θύματα σεξουαλικής trafficking, 5.500.000 παιδιά θύματα για κάθε είδους εκμετάλλευση. Μόνο 1 στους 100.000 ευρωπαίους διακινητές καταδικάζεται,  μόνο το 1-2% των θυμάτων καταφέρνει να αποδράσει.

Ανάμεσα στις πολλές μορφές χρήσης του trafficking από τους σωματέμπορους είναι: η σεξουαλική εκμετάλλευση, η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, η εμπορία οργάνων, η επαιτεία κα. Αυτό που αξίζει να θυμάται κανείς είναι πως  η εμπορία ανθρώπων αποτελεί σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων.

Η καμπάνια Break the Chain:

Η καμπάνια Break the Chain θέλει να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να συμβάλουμε, με μικρές καθημερινές πράξεις και επιλογες στο να σπάσει η αλυσίδα του trafficking.

Το Break the Chain αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ηρακλή Μοσκώφ, του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων στο Υπουργείο Εξωτερικών και υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων (Διεύθυνση κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας), την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων , την πολιτιστική πλατφόρμα ελculture και τη ΜΚΟ PRAKSIS.

Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ είναι το Solidarity – Now και το ίδρυμα Μποδοσάκη μέσω του προγράμματος των ΕΕA Grants “Είμαστε όλοι Πολίτες που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.

 

Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει το Break the Chain Festival:  

Τo Ίδρυμα Ωνάση με βασικές προτεραιότητές του τον πολιτισμό, την παιδεία και την κοινωνική αλληλεγγύη στηρίζει δράσεις που αποσκοπούν στην κοινωνική ευαισθητοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, μεταξύ άλλων, και το φεστιβάλ Break the Chain για το μείζον θέμα του trafficking, τη σύγχρονη μάστιγα της εμπορίας της ανθρώπινης ζωής, με εκατομμύρια θύματα διεθνώς. Η συμμετοχή των πολιτών σε τέτοιες δράσεις είναι ένα καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος που συμβάλλει στην προστασία των δικαιωμάτων των αμέτρητων θυμάτων εμπορίας.        

 

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα:.

http://www.breakthechain.gr/

www.facebook.com/breakthechain.gr

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ