Φορείς και επιβάτες προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Της Άννας Κανδύλη

Αίτημα κατά της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπέβαλαν στο ΣτΕ, φορείς και χρήστες αεροδρομίων (επιβάτες) ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του που αφορά την έγκριση υπογραφής από το ΤΑΙΠΕΔ της σύμβασης παραχώρησης  των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Μεταξύ των αιτούντων  είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ, Περιφερειακή Ενότητα Χανιών , η Γ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και αρκετοί πολίτες που χρησιμοποιούν τακτικά τα περιφερειακά αυτά αεροδρόμια.

Στη αίτηση υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται διατάξεις του Συντάγματος και του ενωσιακού δικαίου.

Όπως επισημαίνουν, από το ΚΥΣΟΙΠ απουσίαζαν δύο μέλη με συνέπεια να υπάρχει κακή σύνθεση ενώ η παραχώρηση είναι αδικαιολόγητα μεγάλης διάρκειας (42 χρόνια με δυνατότητα δεκαετούς παράτασης). 

Παραβιάζονται ακόμη οι συνταγματικές αρχές που αφορούν στην παροχή δημόσιας υπηρεσίας όπως είναι η λειτουργία των αερολιμένων και ιδίως των νησιών καθώς δεν διασφαλίζεται η εποπτεία του κράτους στην παραχωρησιούχο εταιρεία και έτσι ανεπίτρεπτα παραχωρείται ανεξέλεγκτη εξουσία επιβολής τελών και άσκησης δημόσιας εξουσίας.

Στο αίτημα υποστηρίζεται τέλος ότι παραβιάζονται κανόνες του ενωσιακού  δικαίου που σχετίζονται με τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την δυνατότητα εκδήλωσης καταχρηστικής συμπεριφοράς από την πλευρά του παραχωρησιούχου.

Διαβάστε επίσης.

Προσαγωγές έξω από την ΕΡΤ – Απόπειρα εισβολής στο Ραδιομέγαρο

“Λουκέτο” στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Πρέβεζας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ