• Ασφυκτική η κατάσταση στη Λέσβο

  6:22 μμ, Δευτέρα 19 Οκτ 2015 6:22 μμ, Δευτέρα 19 Οκτ 2015

  Ασφυκτική γίνεται για ακόμα μία φορά η κατάσταση στη Λέσβο σε ότι αφορά τις ροές μεταναστών και προσφύγων. Οι μεγάλοι αριθμοί αφίξεων σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια υποδομών στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια, το γνωστό πλέον και ως hotspot, δεν επιτρέπουν την άμεση καταγραφή και την αναχώρηση όλων αυτών των ανθρώπων για την άλλη Ελλάδα και από εκεί για τον προορισμό τους.

  Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί στη Μόρια ένα μόνιμο σκηνικό έντασης, με ατελείωτες ουρές και συμπλοκές μεταξύ κυρίως μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων, και την Αστυνομία συχνά να επεμβαίνει ακόμα και κάνοντας χρήση χημικών προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα.

  Ο τεράστιος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, που διαμένουν στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο του παλιού στρατοπέδου, αλλά και κάποιοι έχουν καταλάβει γύρω κτήματα ιδιωτών, έχει δημιουργήσει όπως είναι αναμενόμενο και άθλιες συνθήκες παραμονής. Όλοι κοιμούνται στο χώμα ή πάνω στις λάσπες, και ιδιαίτερα τα βράδια καίνε ακόμα και πλαστικά μπουκάλια για να ζεσταθούν.

  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο σύνολο τους αυτοί οι άνθρωποι σιτίζονται ή από καντίνες που λειτουργούν στον προαναφερθέντα εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, αλλά εξυπηρετούν μόνο τους Σύρους, αφού οι υπόλοιποι δεν έχουν πρόσβαση εκεί, ή από πλανόδιους πωλητές ειδών σούπερ μάρκετ, που με τη σειρά τους εισπράττουν μεγάλα ποσά για βασικά είδη διατροφής.

  Και αυτό δεν είναι το μοναδικό δείγμα εκμετάλλευσης από επιτήδειους.

  Όπως καταγγέλλεται, λόγω της αδυναμίας του συστήματος να διαχειριστεί τη μεταναστευτική ροή πωλούνται πλαστά έγγραφα -περί απλών έγχρωμων φωτοτυπιών ο λόγος- έναντι 400 ευρώ, κυρίως σε Σύρους πρόσφυγες. Αρχικά επιτήδειοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι απαιτούνται 600 ευρώ για την έκδοση των νόμιμων δικαιολογητικών και στη συνέχεια προωθούν φωτοτυπίες έναντι 400 ευρώ προς όσους θέλουν τουλάχιστον να αποφύγουν την αναμονή.

  Έξαρση παρουσιάζει επίσης και το φαινόμενο μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από την περιοχή του Μανταμάδου, έναντι αμοιβής. Αυτοκίνητα, κυρίως τις βραδινές ώρες, μεταφέρουν κόσμο στα περίχωρα της Μυτιλήνης, παίρνοντας από 20 έως 50 ευρώ από τον καθένα. Κι αυτό γιατί η κατάσταση στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας δημιουργεί πιέσεις στους χώρους υποδοχής στη βόρεια και βορειοανατολική Λέσβο, από το Μόλυβο μέχρι της Συκαμνιά κι από εκεί μέχρι το Μανταμάδο. Τα δρομολόγια των λεωφορείων που μεταφέρουν πρόσφυγες μειώθηκαν προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο κέντρο καταγραφής.

  Ανακουφιστικά πάντως στην κατάσταση αναμένεται να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά μηχανήματα λήψης αποτυπωμάτων (eurodac) που αναμένεται να έρθουν από τη Γερμανία, αλλά και από την Αθήνα, τις επόμενες μέρες, μαζί με την αναμενόμενη ενίσχυση του προσωπικού καταγραφής.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι επιχειρησιακοί παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας την Κυριακή, έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα τουλάχιστον ακόμα μιας δομής καταγραφής στο νησί, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και όλοι να αναχωρούν το συντομότερο.

  Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Να αποκατασταθεί η τάξη στο Αιγαίο ζητά το Βερολίνο

  Η "συγγνώμη" του Ιερώνυμου

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα