Πως θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία – ΒΙΝΤΕΟ

Για το ζήτημα των κενών στα σχολεία μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός Παιδείας απέδωσε το πρόβλημα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σε διοικητική και πολιτική αδράνεια.

“Προφανώς υπάρχει μια αδράνεια της κρατικής μηχανής αλλά και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας”, είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα δεκαετίας και όχι φετινό.

“Τα κενά είναι πολλά, δεν είναι φετινό πρόβλημα, είναι δεκαετίας το λιγότερο. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο και προσλήψεις δεν έχουν γίνει. Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο κάπως ευκαιριακά το ζήτημα των κενών με αναπληρωτές αλλά να κάνουμε μόνιμους διορισμούς, διότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί με μια ευκαιριακή σχέση του μαθητή με τον δάσκαλο. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση πιο μόνιμη, εμπιστοσύνης ειδικά όπως σε περιπτώσεις όπως είναι τα παιδιά με ειδική αγωγή”.

Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης, όπως αυτή διατυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι “από τις 30 Μαΐου και μετά θα υπάρξει δραστική περικοπή των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών που είναι εκτός αιθούσης”. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, όπως είπε, εκτιμώνται σε 2.000 με 2.500.

Για την κάλυψη των φετινών κενών στα σχολεία υλοποιείται, όπως εξήγησε, “ένα πρόγραμμα πολυπληθών προσλήψεων αναπληρωτών” και μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση τους που είναι 14.000 αναπληρωτές.

Υπάρχουν επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, πιστώσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ που θα επιτρέψουν να φτάσει ο αριθμός των αναπληρωτών τις 19.500.

“Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των κενών. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα κενά. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα. Υπάρχει το δημοσιονομικό πρόβλημα”, παραδέχθηκε.

Για τα ειδικά σχολεία είπε ότι φέτος θα γίνουν 1.000 προσλήψεις επιπλέον για αναπληρωτές.

 

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Δείτε επίσης:

O Φίλης για τον οδηγό του ΚΤΕΛ που κατέβασε τον 10χρονο – ΒΙΝΤΕΟ

Τι θα γίνει με το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ