Σε αεροφωτογραφίες η αποβίβαση προσφύγων στη Λέσβο

Συγκλονίζουν οι από αέρος φωτογραφίες της Αερολέσχης Μυτιλήνης που δείχνουν τη διαδικασία αποβίβασης προσφύγων στο Ακρωτήριο Κόρακας της βορειοανατολικής Λέσβου, με τον διακινητή στη συνέχεια να επιστρέφει στα παράλια της Τουρκίας.

Την επιστροφή αυτή σταμάτησε πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που έσπευσε στην περιοχή και συνέλαβε τον διακινητή, ειδοποιημένο από τον πιλότο του μικρού αεροπλάνου της Αερολέσχης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην περιοχή της βόρειας Λέσβου πετούσε αεροπλάνο της Αερολέσχης Μυτιλήνης, συμμετέχοντας στην από αέρος επιτήρηση του νησιού για τον φόβο δασικών πυρκαγιών. Κάποια στιγμή στο στενό υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερις υπερφορτωμένες βάρκες με περισσότερους από 200 επιβαίνοντες σε αυτές ανθρώπους. Η μια κατευθύνθηκε στο Ακρωτήριο Κόρακας όπου αποβιβάσθηκαν κάπου 50 άνθρωποι, ενώ ο επιβαίνων στο σκάφος διακινητής κινήθηκε για να επιστρέψει στην Τουρκία.

Από τον πιλότο της Αερολέσχης ειδοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα, σκάφος του οποίου από το Μόλυβο έσπευσε στην περιοχή εντόπισε το διακινητή και τον κυνήγησε. Ο πιλότος της Αερολέσχης, ο οποίος δεν επιθυμεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του και απαθανάτισε φωτογραφικά όλη τη διαδικασία, λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ήταν πραγματικά συγκλονιστική η καταδίωξη του Τούρκου διακινητή μέχρι την ακινητοποίηση και στη συνέχεια τη σύλληψη του. «Κι όλα αυτά λέει με το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής να παρακολουθεί από μακριά τα τεκταινόμενα».

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα ο Τούρκος διακινητής μετέφερε στη Λέσβο 54 μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 20 γυναίκες και παιδιά. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη.

 

Στο μεταξύ περισσότεροι από 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε βάρκες και φουσκωτά διασώθηκαν χθες σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από αυτούς τους 1.830 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 717 διασώθηκαν από ένα πλοίο της ακτοφυλακής, ενώ ένα άλλο διέσωσε 115. Ένα πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού διέσωσε εξάλλου 117 ανθρώπους. Στις επιχειρήσεις αυτές μετείχαν και δύο ξένα πολεμικά πλοία, ένα ιρλανδικό, το Samuel Beckett, το οποίο διέσ��σε 242 ανθρώπους και το βρετανικό Enterprise, το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή δύναμη Eunavfor Med, το οποίο διέσωσε συνολικά 639 πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 430.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, ενώ σχεδόν 2.750 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σχεδόν 310.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα και 121.000 στην Ιταλία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 11 Σεπτεμβρίου από τον διεθνή οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη. Εξάλλου 2.166 έχουν φτάσει στην Ισπανία και 100 στη Μάλτα.

Δείτε επίσης

Μακάβριο εύρημα στην Κω – Εντοπίστηκε βρέφος σε σήψη

Ο Τσίπρας με τον Φάιμαν σε κέντρο υποδοχής στη Λέσβο

Νεκροταφείο η Μεσόγειος – 100 πτώματα στις λιβυκές ακτές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ