• Ο Ηφαιστίωνας και η... λεηλασία του τάφου της Αμφίπολης - ΦΩΤΟ

  9:40 πμ, Πέμπτη 01 Οκτ 2015 9:40 πμ, Πέμπτη 01 Οκτ 2015

  Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, όπως τα παρουσίασε χθες η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής των ανασκαφών, η οποία αποκάλυψε τα μυστικά τους που είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο παρελθόν.

  Κατά τη χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε η πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα που έχουν διαπιστωθεί.

  Η επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα.

  Βρέθηκε το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα

  «Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: "Παρέλαβον" και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα», είπε η Κατερίνα Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές.

  «Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε.

  Βρέθηκαν στοιχεία του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτη

  Στον επίλογο της ομιλίας της, η κυρία Περιστέρη αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη.

  Λεηλατημένο το ταφικό μνημείο μεγάλου ήρωα

  Σύμφωνα με τα ευρήματα του ταφικού μνημείου, ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.

  Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Ωστόσο, τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα.

  «Πέρα από την καταστροφή που έχει δεχθεί το μνημείο, έχει σημασία η μοναδικότητά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό συγκρότημα, με εξαιρετικά γλυπτά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη.

  Το χρονικό των ανασκαφών στον τύμβο της Αμφίπολης

  Ήταν Αύγουστος του 2014, όταν τα φώτα της δημοσιότητας «έπεσαν» στην Αμφίπολη Σερρών και συγκεκριμένα στον λόφο Καστά, καθώς ο εντυπωσιακός κυκλικός περίβολος που αποκαλυπτόταν μέρα με τη μέρα από την αρχαιολογική σκαπάνη φανέρωνε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ταφικό μνημείο.

  Πρώτα «αναδύθηκαν» οι στιβαρές Σφίγγες, μετά οι περίτεχνες Καρυάτιδες, ακολούθως το εκπληκτικό ψηφιδωτό της Περσεφόνης. Μοναδικά ευρήματα, αλλά και πρωτοφανείς επιστημονικές κόντρες.

  Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη και διακόπηκαν το 1985.

  Το 2009 η ΚΗ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη, ξεκίνησαν ξανά το φιλόδοξο έργο, όμως η εξάντληση των πόρων, λίγο έλειψε να βάλει φρένο στην αρχαιολογική σκαπάνη της αρχαιολογικής ομάδας.

  Η χρονολόγηση του μνημείου στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, που συμπίπτει ιστορικά με την εξορία της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου τους, Αλεξάνδρου του Δ’, η σύνδεση του Λέοντα της Αμφίπολης που σύμφωνα με τις εισηγήσεις αρχαιολόγων ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου, αλλά και ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός όγκος του περιβόλου με περιφέρεια που φτάνει τα 500 μ., μαρτυρούσαν ότι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κρυβόταν στα έγκατα της ιστορικής Αμφίπολης.

  Η πολιτική ηγεσία παρούσα στο μνημείο

  Η σημαντική ανασκαφική δραστηριότητα προκάλεσε την επίσκεψη του, τότε, Υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στο μνημείο, όπου δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης.

  Την Αρχαία Αμφίπολη είχε επισκεφτεί και ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον τότε εκτελούντα χρέη υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, όπου και ξεναγήθηκε στον χώρο της εξελισσόμενης αρχαιολογικής ανασκαφής.

  Εκείνη την περίοδο οι ανασκαφές και τα πρώτα ευρήματα έδιναν την εικόνα ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονταν μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τάφου που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

  Ο Σαμαράς έδειχνε στη Μέρκελ την Αμφίπολη

  Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ασίας, ο Αντώνης Σαμαράς έδειχνε στην Άνγκελα Μέρκελ φωτογραφίες από την εκπληκτική παράσταση που αποκαλύφθηκε στο ψηφιδωτό του Τύμβου, στην Αρχαία Αμφίπολη.

  Ο Πρωθυπουργός άνοιξε το tablet του και εξηγούσε στη Γερμανίδα καγκελάριο τις λεπτομέρειες από τα εντυπωσιακά ευρήματα.

  Διεθνής θαυμασμός για τα ευρήματα και το κεφάλι της Σφίγγας

  Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων του μαρμάρινου κεφαλιού της Σφίγγας στον τύμβο της Αμφίπολης έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τα δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης, το οποίο σχολιάστηκε ως ένα μοναδικό έργο τέχνης.

  «Η γυναικεία μορφή δίνει ακόμα περισσότερες ελπίδες στους αρχαιολόγους ότι μέσα στον τάφο βρίσκεται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», σημείωνε η Daily Mail, ενώ το Reuters σχολίαζε: «Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο τέχνης. Στην περιοχή βρέθηκαν ακόμα κομμάτια από τα φτερά των δύο Σφιγγών».

  Κριτική για την ανασκαφή στην Αμφίπολη

  Προς τις αρχές Νοεμβρίου του 2014 ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορες απόψεις για την πορεία του ανασκαφικού έργου στον τύμβο Καστά της Αμφιπόλεως.

  Μέσω ανακοίνωσης, η υπεύθυνη ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, απάντησε, εκφράζοντας το σύνολο της ανασκαφικής ομάδας.

  «Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο, το οποίο επιτελεί η ομάδα μας, ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε άλλου είδους ανασκαφή. Είναι, τουλάχιστον, αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ δεν έχει επισκεφθεί».

  Τρισδιάστατη περιήγηση στο μνημείο της Αμφίπολης – ΒΙΝΤΕΟ

  Οι συγκλονιστικές ανακαλύψεις που έφερνε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη δεν άφησε ασυγκίνητους και ανθρώπους που προσπάθησαν να δώσουν τη δυνατότητα «επίσκεψης» στο ταφικό μνημείο με τη βοήθεια της τεχνολογίας, φτιάχνοντας ψηφιακά επεξεργασμένα βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου.

  Παρατημένη η Αμφίπολη - Φωτογραφίες

  Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις αρχές του έτους στην περιοχή είχε διπλή επίδραση στον αρχαίο περίβολο στον Λόφο Καστά. Έπεσαν χώματα και λίμνασαν νερά στα αυλάκια των παλαιότερων ανασκαφών.

  Η ανασκαφή της Αμφίπολης, αφέθηκε στο έλεος του καιρού με τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη να κρούει τον κώδωνα.

  Διαβάστε επίσης:

  Βρέθηκε το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα στην Αμφίπολη

  Η Περιστέρη για την Αμφίπολη: Βρήκαμε στοιχεία του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα