Η ασπιρίνη διπλασιάζει την επιβίωση στους γαστρεντερικούς καρκίνους

Η ασπιρίνη αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στους καρκινοπαθείς με όγκους στο γαστρεντερικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάρτιν Φράους του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λάιντεν, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο «Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου 2015» στη Βιέννη, μελέτησαν στοιχεία για 13.700 ασθενείς και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τα νέα ευρήματα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θεραπευτική χρήση της ασπιρίνης σε όλο το εύρος των συγκεκριμένων καρκίνων (παχέος εντέρου, οισοφάγου κ.α.).

Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση (διπλασιασμός) στον χρόνο επιβίωσης των καρκινοπαθών που παίρνουν ασπιρίνη, μετά τη διάγνωση του καρκίνου, σε σχέση με όσους δεν παίρνουν.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολλανδία μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, ελεγχόμενη με την χρήση εικονικού φαρμάκου (πλασέμπο), η οποία ερευνά τη θεραπευτική επίδραση μιας καθημερινής δόσης 80 μιλιγκράμ ασπιρίνης σε ηλικιωμένους με καρκίνο του εντέρου. Η μελέτη έχει ως στόχο να αποδείξει τα αντικαρκινικά οφέλη της ασπιρίνης

Οι ερευνητές ανέφεραν πως τα οφέλη αυτά της ασπιρίνης φαίνεται να αφορούν όλο το φάσμα των γαστρεντερικών καρκίνων και όχι μόνο του παχέος εντέρου. «Με δεδομένο ότι η ασπιρίνη είναι φθηνό φάρμακο που δεν χρειάζεται συνταγογράφηση και έχει σχετικά λίγες παρενέργειες, πρόκειται να έχει ιδιαίτερα θετική επίπτωση τόσο στα συστήματα υγείας, όσο και στους ασθενείς» δήλωσε η Φράους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προστατευτική επίδραση της ασπιρίνης κατά του καρκίνου οφείλεται στην αντιαιμοπεταλιακή δράση της. Συχνά τα καρκινικά κύτταρα «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς με τη βοήθεια των αιμοπεταλίων που βρίσκονται γύρω τους. Η ασπιρίνη φαίνεται να ξεσκεπάζει αυτό το «καμουφλάζ», επιτρέποντας στην άμυνα του οργανισμού να αναγνωρίσει και μετά να καταστρέψει τα κύτταρα των όγκων.

«Είχαμε ήδη αρκετά στοιχεία ότι η συχνή χρήση της ασπιρίνης στον πληθυσμό μπορεί να αποτρέψει μερικές περιπτώσεις ορθοκολικού καρκίνου. Τώρα, η νέα ολλανδική έρευνα δείχνει ότι η ασπιρίνη μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση γενικότερα σε οποιοδήποτε γαστρεντερικό καρκίνο. Καθώς συσσωρεύονται συνεπώς τα στοιχεία που δείχνουν τον ωφέλιμο ρόλο της ασπιρίνης, πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο θα πρέπει να συστήσουμε πλέον την ασπιρίνη σε ένα ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Ναρέντι, επιστημονικός πρόεδρος του συνεδρίου της Βιέννης.

Δείτε επίσης:

Ποιοι πρέπει να παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ