Πυρετός διαβουλεύσεων για το προσφυγικό

Το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα στις 14:00 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Την ίδια στιγμή, με «τιτίβισμα» στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, μία ημέρα μετά την Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση που ακολούθησε την ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χθες, χαιρέτισε την υπερψήφιση της πρότασης για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία και ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για την άμεση αντίδρασή του.

«Το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας», αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν τις «αναγκαίες αποφάσεις» στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου.

Το κύμα προσφύγων αλλά και η στάση ορισμένων χωρών στα σύνορά τους αλλά και η άρνησή τους να συνεργαστούν ώστε να μοιραστεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα δέχονται στο έδαφός τους έχει δημιουργήσει ρήγματα στην Ευρώπη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική Die Welt, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί μία οχυρωμένη Ευρώπη και σημείωσε: «Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι απολύτως επείγον να καταλήξουμε σε μία απόφαση και να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Συγκρούσεις με νεκρό στα σύνορα Κροατίας-Σερβίας

Στο μεταξύ, χάος επικράτησε χθες στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας, όπου έχει φτάσει ένα μεγάλο κύμα προσφύγων. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επεισόδια ξέσπασαν όταν οι πρόσφυγες διαπίστωσαν ότι δεν επαρκούσαν οι θέσεις στο τρένο που διέθεσαν οι κροατικές αρχές για να τους μεταφέρει. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ράνκο Όστογιτς δήλωσε αργά το βράδυ ότι η χώρα θα κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία σε περίπτωση που ξαναπεράσουν 8.000 πρόσφυγες μέσα σε μία ημέρα. Σύμφωνα με τον Όστογιτς, δεν υπήρχε λόγος για τους μετανάστες που συνεχίζουν να έρχονται να ζητήσουν προστασία, καθώς η Κροατία δεν έχει τις δυνατότητες για να τους δεχτεί.

«Η Κροατία δεν ενδιαφέρεται να γίνει μια χώρα όπου οι μετανάστες θα αναζητήσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε άλλες χώρες όπου βρίσκονται τώρα», είπε ο υπουργός.

Εξάλλου, εκτός από την περιοχή στα σύνορά με τη Σερβία, η Ουγγαρία αποφάσισε να επεκτείνει την κατάσταση κρίσης που έχει κηρύξει και στα σύνορά της με την Κροατία, λόγω της αυξημένης εισόδου προσφύγων και μεταναστών από εκεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

«Τι κάνει η Κροατία; Αντί να παρέχει την πρέπουσα φροντίδα στους μετανάστες και να τους καταγράφει, τους προωθεί προς την Ουγγαρία και τη Σλοβενία», είπε ο Ούγγρος υπουργός. Ο Σιγιάρτο υποστήριξε ότι το σύστημα που εφαρμόζει το Ζάγκρεμπ για την αντιμετώπιση της κατάστασης κατέρρευσε μέσα σε μία ημέρα.

πηγή: real.gr

 

Δείτε επίσης

Θάνου: Απαράδεκτες οι μεμονωμένες φωνές εναντίον της Ελλάδος για το προσφυγικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ