Παραπομπή 18 ατόμων ζητά η εισαγγελέας για τα συστήματα SONAK

Της Άννας Κανδύλη

Την παραπομπή 18 ατόμων στο Τριμελές Εφετειο Κακουργημάτων προτείνει η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση της προμήθειας 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης  του στρατού ξηράς από την SONAK (εταιρεία συμφερόντων του Θωμά Λιακουνάκου), μια υπόθεση που αποκάλυψε η Realnews.

Στην  επίμαχη  σύμβαση 027Α/2001, συνολικού ύψους σχεδόν 72 εκ. ευρώ, φέρεται να ακολουθήθηκε τόσο από την πλευρά ανώτατων παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΣ όσο και των εκπροσώπων της εταιρείας, μια πρωτοφανή μεθόδευση στην κατάρτιση αλλά και στην εξέλιξή της που είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο κατά  48.407.996 ευρώ πλέον των νόμιμων τόκων.

Όπως  αναφέρεται στην πρόταση, με την ενεργοποίηση της σύμβασης στις 26-6-2002 καταβλήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο προς την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία το 50% της συνολικής αξίας του προγράμματος, ήτοι ποσό 34.515.615 ευρώ που αποτελεί μέρος της συνολικής ζημίας του Δημοσίου ενώ ήδη από το 2001 το σύστημα είχε αποτύχει στις δοκιμές πεδίου που είχαν πραγματοποιηθεί. Εξ αυτού του λόγου η  εταιρεία SONAK ,  θα έπρεπε να αποκλειστεί  του σχετικού διαγωνισμού καθώς  «προσκόμισε σύστημα κατώτερο  και σε χαρακτηριστικά και σε δυνατότητες» σε σχέση με ό,τι προβλέπονταν.

Τον τελευταίο λόγο πάντως για την παραπομπή ή μη των 18 κατηγορουμένων στους οποίους αποδίδονται κατά περίπτωση τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, θα έχει το Δικαστικό Συμβούλιο.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ