• Σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ το πλωτό οπλοστάσιο

  8:44 πμ, Πέμπτη 03 Σεπ 2015 8:44 πμ, Πέμπτη 03 Σεπ 2015

  Σε μαύρη λίστα εταιρειών που διακινούν όπλα προς τη Συρία εμφανίζεται καταχωρισμένη η διαχειρίστρια εταιρεία του φορτηγού πλοίου «Haddad 1», το οποίο εντοπίστηκε νότια της Κρήτης φορτωμένο με σφαίρες και όπλα.

  Σύμφωνα με την Καθημερινή, από την 1η Φεβρουαρίου 2015 μέχρι τουλάχιστον την 23η Ιουνίου (ημερομηνία τελευταίας επικαιροποίησης των σχετικών βάσεων δεδομένων), το υπό σημαία Βολιβίας φορτηγό πλοίο εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά.

  Η επωνυμία της εταιρείας παραπέμπει ευθέως στο φορτηγό πλοίο «Haddad 1», ενώ στην ίδια ακριβώς διεύθυνση φέρεται να έχει την έδρα της και η διαχειρίστρια εταιρεία του «Haddad 1». Στην πράξη πάντως, καμία από τις δύο εταιρείες δεν βρίσκεται στη δηλωθείσα διεύθυνση στον Πειραιά, όπως προέκυψε από επιτόπια έρευνα.

  Σε έκθεση - έρευνα που συνέταξε τον Σεπτέμβριο του 2013 μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, η διαχειρίστρια και πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Haddad 1» συγκαταλέγεται σε κατάλογο εταιρειών που στη διάρκεια του 2012 πραγματοποίησαν δρομολόγια από το λιμάνι Oktyabrsk της Ουκρανίας προς τα λιμάνια της Συρίας, Tartus, Al Ladaqiyah και Baniyas. Συγκεκριμένα, από τον σχετικό κατάλογο που συνέταξαν οι Αμερικανοί ερευνητές προκύπτει ότι δύο πλοία της εταιρείας κατέπλευσαν στη διάρκεια του 2012 συνολικά εννέα φορές σε λιμάνια της Συρίας, μεταφέροντας πιθανότατα οπλισμό που είχαν φορτώσει από την Οδησσό.

  Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στη σχετική έρευνα, το αποκαλούμενο και ως «δίκτυο της Οδησσού» είναι υπεύθυνο για διακίνηση όπλων και πυρομαχικών από αμυντικές βιομηχανίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τελικό προορισμό τη Συρία.

  Τα παραπάνω μοιάζουν να ενισχύονται από πληροφορίες προερχόμενες από αξιόπιστες πηγές της Καθημερινής, σύμφωνα με τις οποίες το ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού στο «Haddad 1» έγινε έπειτα από πληροφορίες που μετέφεραν στις ελληνικές αρχές αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ.

  Η ενημέρωση αφορούσε το περιεχόμενο των δύο από τα συνολικά 14 εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονταν στο πλοίο. Στο εσωτερικό τους βρέθηκαν 491.950 σφαίρες διαμετρήματος 9 χιλιοστών και περίπου 5.000 αστυνομικού τύπου καραμπίνες. ,

  Τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου δεν ανέφεραν την ύπαρξη των ανευρεθέντων όπλων και πυρομαχικών, τα οποία ήταν κρυμμένα πίσω από απλό φορτίο (συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής). Παρότι τυπικά ο έλεγχος στο πλοίο επρόκειτο να συνεχιστεί, αρμόδιοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν χθες ότι στα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια δεν θα εντοπιζόταν οπλισμός.

  ΠΗΓΗ: Καθημερινή

  Διαβάστε επίσης:

  Φωτογραφίες από το φορτίο του πλωτού οπλοστασίου

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα