• Θρίλερ με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

  8:21 πμ, Τετάρτη 02 Σεπ 2015 8:21 πμ, Τετάρτη 02 Σεπ 2015

  Στον αέρα τινάζεται ο προϋπολογισμός χιλιάδων οικογενειών, καθώς δεν γνωρίζουν εάν θα εφαρμοστεί ή όχι η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

  Συγκεκριμένα, υπήρξαν πληροφορίες ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί για τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά τελικά δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική απόφαση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να αντιμετωπίζουν υψηλότερα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

  Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα «παγώνει» το μέτρο, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, μάλιστα, είχε ζητήσει να επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, προκειμένου να εξαιρεθεί το μοσχαρίσιο κρέας.

  Εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να μην ισχύσει ο υψηλός συντελεστής στην ιδιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 168 εκατ. ευρώ για φέτος και 240 εκατ. ευρώ για το 2016.

  Από την πλευρά της, η Κομισιόν δήλωσε ότι δεν υπήρξε αίτημα των Βρυξελλών για αύξηση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

  Σε ερώτηση, η Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

  Συνεχίζοντας, η Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.

  Να σημειωθεί ότι αρχικά η ρύθμιση έφερνε την εξαίρεση για σχολεία που λειτουργούν με το νομικό καθεστώς των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, όπως το Αμερικάνικο Κολέγιο, το Αρσάκειο, η Ελληνογαλλική Σχολή και η Λεόντειος.

  Ανεβαίνουν οι τιμές και των βιβλίων

  Εκτός από τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία, όμως, ο ΦΠΑ αυξάνεται και για την παραγωγή του βιβλίου από το 6,5% στο 23%. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον χώρο του βιβλίου και αναμένεται να αυξήσει τις τιμές τους.

  Τα κόμματα για την αύξηση του ΦΠΑ

  Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε για το θέμα ότι η αύξηση προήλθε μετά από αίτημα των θεσμών και ζήτησε την αναστολή του μέτρου. «Η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών. Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη ΝΔ που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

  «Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμένεται να θέσει το θέμα υπόψιν του προέδρου της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ κατά τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

  Σε δήλωση του το Ποτάμι τόνισε ότι «η κατάργηση της απαλλαγής του ΦΠΑ για το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αναχρονιστικής αντίληψης, αντι-αναπτυξιακής νοοτροπίας και στείρας ιδεολογικής εμμονής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.»

  «Όπως είναι γνωστό, η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν ήταν απαίτηση των εταίρων για τη σύναψη της συμφωνίας, τουναντίον είναι αποκλειστική ευθύνη και ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης», σημείωσε το Ποτάμι.

  Επιπλέον, ανέφερε ότι σε πρόταση του έχει ζητήσει να υπάρξουν ισοδύναμα για τους συντελεστές ΦΠΑ, η οποία βασίζεται στην ύπαρξη ενός κεντρικού και ενός μειωμένου συντελεστή, στην οποία οι υπηρεσίες εκπαίδευσης απαλλάσσονται πλήρως του φόρου.

  «Για αυτό ήταν και είναι πεποίθησή μας ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της επιβολής του συντελεστή ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και σχολεία και να αξιοποιηθούν οι προτάσεις ισοδύναμων μέτρων για την ανάλογη συνεισφορά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η σχετική όμως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για αναστολή του μέτρου ποτέ δεν εκδόθηκε και αυτό μας δημιουργεί αρκετές απορίες, μήπως ήταν κι αυτή ένα από τα θύματα της προεκλογικής μάχης», κατέληξε το Ποτάμι.

  ΠΗΓΗ: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα