Πρόβλημα υδροδότησης στην Κέρκυρα

Με το σταγονόμετρο κυριολεκτικά φτάνει το νερό στο χωριό Σινιές στην Κέρκυρα μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως καταγγέλλει, μαζί με πολλούς ακόμα κατοίκους, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Ρούσης, “εδώ και περίπου 20 μέρες έχουμε νερό μόνο για μια με δύο ώρες και αυτό κάθε τρεις με τέσσερις μέρες μόνο”.

Η κατάσταση στο ορεινό χωριό με τους 17 συνοικισμούς και τους εκατοντάδες κατοίκους και παραθεριστές είναι απελπιστική. Από την πλευρά της, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κέρκυρας (ΔΕΥΑΚ) αναγνωρίζει το πρόβλημα και κάνει λόγο για ένα κατ᾽αρχην ορεινό χωρίο, στα περίπου 650 με 700 μέτρα υψόμετρο και ένα δίκτυο ύδρευσης απαρχαιωμένο.

Συγκεκριμένα, όπως λέει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Αλέξανδρος Φαϊτάς, “όταν φτιάχτηκε το δίκτυο ύδρευσης, πριν από περίπου 20 χρόνια, δεν μπορούσε να προβλεφθεί η έντονη τουριστική ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή, με τα δεκάδες σπίτια που χτίστηκαν, από ξένους κυρίως, με πισίνες και κήπους”.

Σε ότι αφορά την άμεση λύση του προβλήματος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεσμεύεται πως “αύριο κιόλας θα πάει εργοδηγός να εξετάσει τις σωληνώσεις μήπως και από εκεί υπάρχει κάποια διαρροή ώστε να επισκευαστεί”.

Ωστόσο, συνεχίζει, αυτή είναι μια προσωρινή λύση. Για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα, “χρειάζονται λεφτά και λεφτά δεν υπάρχουν. Αυτό ασφαλώς δεν είναι δικαιολογία και εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να λυθεί το πρόβλημα”.

Καταλήγοντας λέει πως ήδη γίνονται συζητήσεις ώστε τους ερχόμενους μήνες να γίνει κάποια γεώτρηση και να κατασκευαστεί υδραγωγείο.

 Όπως λέει ο Γιώργος Ρούσης, “πέντε χρόνια τα ακούω αυτά, δεν περίμενα την πρώτη φορά αριστερά για να επιβεβαιωθώ”. Για την ώρα, όσοι κάτοικοι αντέχουν οικονομικά, υδροδοτούνται από βυτιοφόρο που γεμίζει με νερό τις δεξαμενές τους αλλά όπως λένε, “αυτό δεν είναι λύση”.

 Άλλωστε, το βυτιοφόρο κοστίζει κοντά στα 130 ευρώ και σε αρκετούς, δεν περισσεύουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ