Ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση κατά γνωστού επιχειρηματία

Της Άννας Κανδύλη

 

Ποινικές διώξεις  για σωρεία κακουργηματικών πράξεων άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών  Αθηνών κατά γνωστού επιχειρηματία- εφοπλιστή και πρώην στενού του συνεργάτη, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν απασχολήσει  και πάλι τη δικαιοσύνη.

Διώκονται για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία φέρονται να συμμετείχαν άλλα πέντε άτομα και  στο πλαίσιο της οποίας, όπως προέκυψε από την έρευνα,  τελέστηκαν δεκάδες αξιόποινες πράξεις όπως απόπειρες ανθρωποκτονίας και εκβιασμοί  προκειμένου  με αυτό τον τρόπο να κλείνουν  οικονομικές εκκρεμότητες και άλλες διαφορές τους.

Οι  εισαγγελικές αρχές απαγόρευσαν προληπτικά την έξοδο από τη χώρα  και στους δύο βασικούς κατηγορούμενους, ενώ  η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί σε ανακριτή.

 

ΠΟΡΙΣΜΑ «ΦΩΤΙΑ»

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη που διενήργησε την έρευνα μαζί με τρεις ακόμη εισαγγελικούς λειτουργούς (Χρ.Ντζούρα, Γ. Καλούδη και Ροζαλία Λάλη), ο εν λόγω εφοπλιστής ο οποίος  έχει κατηγορηθεί και για επισφαλή δάνεια που χορήγησε τράπεζα της οποίας ήταν μεγαλομέτοχος, οργάνωσε  μαζί με πρώην αστυνομικούς και μπράβους -αλβανικής κυρίως  καταγωγής- ένα κύκλωμα που προέβαινε σε απειλές, ξυλοδαρμούς και  απόπειρες ανθρωποκτονίας.  

Μεταξύ των θυμάτων, ορισμένα από τα οποία κατήγγειλαν τα βίαια περιστατικά σε βάρος τους, υπήρξε δικηγόρος άλλα  και γνωστοί επιχειρηματίες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται  στο εισαγγελικό πόρισμα «Η συμπεριφορά τους εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας ηγετικό ρόλο είχαν οι … (σ.σ. ο επιχειρηματίας και ο πρώην συνεργάτης του) και η οποία δρούσε συστηματικά με υποδομή και με συστήματα παρακολούθησης όσο και με ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό βλάβης των παρακολουθούμενων προσώπων, αφού γινόταν χρήση αυτών σε εκβιασμούς και σε σχεδιασμό επικίνδυνων επιθέσεων στους παθόντες».

Οι “επικεφαλής” της εγκληματικής οργάνωσης, ο γνωστός εφοπλιστής και ο στενός του συνεργάτης, φέρονται μάλιστα να είχαν εφοδιαστεί και με δικό τους «βαλιτσάκι» ώστε να παρακολουθούν τα θύματά τους αλλά και τους συνεργάτες τους  ενώ στο πόρισμα σημειώνονται και περιπτώσεις ανατριχιαστικών μεθόδων πίεσης  που εφάρμοζε η «συμμορία».

 

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΣΩΡΕΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

Κατά του  γνωστού εφοπλιστή, του  άλλοτε στενού του συνεργάτη αλλά και τους μετέχοντες στη «συμμορία» μπράβους και πρώην αστυνομικούς, ασκήθηκε ποινική δίωξη μεταξύ άλλων και   κατά περίπτωση, για τα εξής αδικήματα:

-Διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

-Εκβίαση με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου, 

-Απόπειρα ανθρωποκτονίας επίσης με επιβαρυντικές περιστάσεις,

-Ληστεία που διαπράχθηκε από κοινού και κατ΄εξακολούθηση,

-Επικίνδυνη σωματική βλάβη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου

-Σκοπούμενη σωματική βλάβη και απόπειρα σκοπούμενης σωματικής βλάβης,

-Παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία,

-Έκρηξη με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.

-Υπόθαλψη εγκληματία,

-Παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου,

-Αθέμιτη παρακολούθηση,

-Παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ε

-Επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ