Καρδιοπάθεια και διαβήτης μπορούν να κόψουν σχεδόν 15 χρόνια ζωής

Ένας άνθρωπος πάνω από τα 60 του, που πάσχει τόσο από καρδιοπάθεια όσο και από διαβήτη, έχει μέσο προσδόκιμο ζωής μικρότερο κατά 15 χρόνια περίπου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο παθήσεων αποτελεί ένα επικίνδυνο«κοκτέιλ», που μπορεί να κόψει αρκετά χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής δρα Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 135.000 θανάτους σε σύνολο 1,2 εκατ. ατόμων.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες 60 ετών με καρδιοπάθεια και διαβήτη έχουν κατά μέσο όρο 12 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής, ενώ για τις γυναίκες η μείωση του προσδόκιμου ζωής είναι 13 έτη.

Αν ένας άνδρας έχει διαβήτη και έχει ήδη πάθει τόσο έμφραγμα, όσο και εγκεφαλικό, τότε το μέσο προσδόκιμο ζωής του μειώνεται κατά 14 χρόνια, ενώ για τις γυναίκες κατά 16 χρόνια.

Για τα νεότερης ηλικίας άτομα, η εικόνα είναι πιο άσχημη, καθώς στην ηλικία των 40 ετών οι άνδρες με διαβήτη και καρδιαγγειακό πρόβλημα έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής μειωμένο κατά 23 χρόνια, ενώ οι γυναίκες κατά 20 χρόνια.

Εκτιμάται ότι περίπου ένα άτομο στα 100 έχει διαβήτη και καρδιοπάθεια ταυτόχρονα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αν κάποιος έχει διαγνωσμένο διαβήτη ή έχει ήδη πάθει εγκεφαλικό ή έμφραγμα, επείγει να αντιμετωπίσει τους παράγοντες κινδύνου, προσέχοντας την υγιεινή διατροφή του και κάνοντας συχνή σωματική άσκηση.

Δείτε επίσης:

O γάμος κάνει καλό στην υγεία;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ