• Όλες οι λεπτομέρειες για την ψηφοφορία

  9:08 πμ, Τρίτη 30 Ιουν 2015 9:08 πμ, Τρίτη 30 Ιουν 2015

  Η διαδικασία διενέργειας του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι μια εκλογική διαδικασία, όπως όλες οι άλλες, με μόνη διαφορά ότι δεν υπάρχουν συνδυασμοί κομμάτων, αλλά ένα συγκεκριμένο ερώτημα στο οποίο οι εκλογείς θα πρέπει να απαντήσουν «Ναι» ή «Όχι» ενώ θα παρέχεται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

  Επί των διαδικαστικών, η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07.00 έως 19.00 της Κυριακής 5 Ιουλίου. Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

  Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, (με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών), που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν κατά το δημοψήφισμα και στους κρατουμένους στα καταστήματα κράτησης, εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις ανωτέρω διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας και του ν. 4023/2011. Για το σκοπό οργανώνονται εκλογικά τμήματα σε κάθε κατάστημα κράτησης.

  Σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες, αυτοί θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα. Έτσι, ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές οι ετεροδημότες ψήφιζαν σε προκαθορισμένα εκλογικά τμήματα ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. οι Θεσσαλονικείς που ζουν στην Αθήνα ψήφιζαν στη Νέα Σμύρνη), την Κυριακή θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

  Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Οι τελευταίοι απλά θα πρέπει να μάθουν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν.

  Όλες τις λεπτομέρειες, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για το ερώτημα του δημοψηφίσματος μπορούν να βρουν όλοι οι πολίτες στον ειδικό σύνδεσμο του υπουργείου Εσωτερικών «Δημοψήφισμα 2015».

  Το ερώτημα του δημοψηφίσματος

  Σε ειδικό σύνδεσμο του υπουργείου Εσωτερικών έχουν αναρτηθεί τα δυο κείμενα επί των οποίων τίθεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος για απόρριψη ή αποδοχή.

  Στο συγκεκριμένο σύνδεσμο περιλαμβάνεται το σχέδιο που κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015, που αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους.

  Πρόκειται δηλαδή για το σχέδιο συμφωνίας επί της οποίας διενεργείται το δημοψήφισμα. Το σχέδιο είναι γραμμένο αναλυτικά ως έχει και αποτελεί την ακριβή μετάφραση του Αγγλικού πρωτότυπου εγγράφου όπως παρασχέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών από την αρμόδια μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

  Παράλληλα οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από το περιεχόμενο του συνδέσμου για χρήσιμα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος.

  Τα ψηφοδέλτια

  Τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, κατασκευάζονται από χαρτί λευκού χρώματος σε σχήμα ορθογώνιο, εκτυπώνονται με φροντίδα και ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και είναι ίδια για όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

  ΠΗΓΗ: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Λείπουν 570 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις ΟΑΕΕ και ΟΓΑ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα