“Έφυγε” η σκηνοθέτης Βρισηΐδα Δανάλη-Ντάνη

Τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους της Βρισηΐδας Δανάλη-Ντάνη που «έφυγε» σήμερα το πρωί μετά από δίχρονη μάχη με τον καρκίνο, εκφράζει η ΚΕ Επιτροπή του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, στην οποία παραθέτει και σύντομο βιογραφικό της σκηνοθέτιδας.

Κόρη του κομμουνιστή διευθυντή φωτογραφίας Γρηγόρη Δανάλη, του «παππού» του ελληνικού κινηματογράφου, η Βρισηΐδα Δανάλη άρχισε να ασχολείται με την έβδομη τέχνη το 1968, όταν λόγω της χούντας υποχρεώθηκε να διακόψει τις σπουδές της στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, τις οποίες ολοκλήρωσε το 1976. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και στη γαλλική σχολή κινηματογράφου IDEC.

Δούλεψε πολλά χρόνια ως βοηθός σκηνοθέτη, συνεργαζόμενη με μια πλειάδα γνωστών δημιουργών, μεταξύ άλλων με τους Ν. Κούνδουρο, Κ. Φέρρη, Γ. Αναστασιάδη, Σ. Κωνστανταράκο, Ν. Κατσουρίδη, και από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισε να ασχολείται ως σκηνοθέτης στην τηλεόραση, στην ΕΤ1, ΕΤ3 και από το 1992 και σε ιδιωτικά κανάλια, ενώ από το 2007 στήριξε τη λειτουργία του «902 TV», σκηνοθετώντας πλήθος εκπομπών («Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα», «Στις 78 στροφές», «Γεύσεις παράδοσης», «Αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις», «Εις υγείαν» κ.ά.).

Υπήρξε πολύτιμη συνεργάτης του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, έχοντας σημαντική συμβολή στην ανάδειξη των δραστηριοτήτων του.

Ιδιαίτερη ήταν η βοήθειά της στο επιστημονικό συνέδριο για τον Μπρεχτ που οργάνωσε το 2013 το Τμήμα, με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ για το μεγάλο αυτόν κομμουνιστή καλλιτέχνη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ήταν και η τελευταία της δουλειά, η σκηνοθεσία της μουσικοθεατρικής μεταφοράς του έργου του Μπρεχτ «Το ρομάντζο της πεντάρας», που ανέβηκε στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, στις 11:30 π.μ, στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο δημοφιλής ηθοποιός Κρίστοφερ Λι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ