Συνέδριο για τη νευροχειρουργική

Με τη συμμετοχή κορυφαίων νευροχειρουργών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής αρχίζει αύριο, Πέμπτη 28 Μαΐου, στην Αθήνα, τις εργασίες του. Στο Συνέδριο οι επιστήμονες θα ανακοινώσουν τα νέα επιστημονικά δεδομένα στην χειρουργική τεχνική και αντιμετώπιση όγκων του νευρικού συστήματος, των αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου, των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και της βάσεως του κρανίου, καθώς και των παθήσεων που αποτελούν αντικείμενο της λειτουργικής νευροχειρουργικής.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η μελέτη δύο διακεκριμένων νευροχειρουργών που έρχονται από τη Γερμανία. Πρόκειται για τον καθηγητή Νευροογκολογίας στο Τμήμα Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tubingen, MarcosTatagiba, και τον ελληνικής καταγωγής συνάδελφο του, Sοtirio Bisda, καθηγητή Νευροαπεικόνισης του Πανεπιστημίου Eberhard Karls, οι οποίοι θα μιλήσουν για τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας μέσα στο χειρουργείο -κατά τη διάρκεια της επέμβασης- σε ασθενείς που πάσχουν από ενδοκρανιακούς όγκους. Η διαδικασία προσφέρει στον ιατρό πολύτιμη πληροφόρηση σχετικά με τον έλεγχο της εξαιρεσιμότητας του όγκου και εντοπίζει εγκαίρως την έναρξη αιμορραγίας, γεγονός που την καθιστά ευεργετική για τον ασθενή. Παράλληλα, συνδράμει καθοριστικά στην καλύτερη καθοδήγηση στο χειρουργικό αντικείμενο.

Επίσης, ο καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Schleswig-Holstein και αναπληρωτής διευθυντής Νευροχειρουργικής στο Διεθνές Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης, Arya Nabavi, θα αναλύσει στους συνέδρους τη θεραπευτική χρήση υπερήχων σε μαγνητικό περιβάλλον.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Συνεδρίου θα βρεθούν και τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων, όπως τα ανευρύσματα εγκεφάλου, με παρουσίαση μεθόδων παράκαμψης της ροής στην αντιμετώπιση τους.

Ακόμη, θα εξεταστούν χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση όγκων, όπως τα νευρινώματα, που οδηγούν σε απώλεια της ακοής, κώφωση και αστάθεια, ενώ θα αναδειχθεί ο ρόλος της ακτινοχειρουργικής, με την παρουσίαση σύγχρονης μεθόδου που θεραπεύει εγκεφαλικούς όγκους χωρίς νυστέρι.

Παράλληλα με το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής, θα λάβει χώρα και η 9η Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών Νευροχειρουργικής, για την κατάθεση των γνώσεων και των εμπειριών που αναβαθμίζουν την ποιότητα της καθημερινής υπηρεσίας στον ασθενή.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα κλείσουν στις 30 Μαΐου 2015.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ