• Συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας για την αστυνόμευση στα σύνορα – ΒΙΝΤΕΟ

  3:47 μμ, Τρίτη 26 Μάι 2015 3:47 μμ, Τρίτη 26 Μάι 2015

  «Η συμφωνία θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας σχετικά με την «Ίδρυση και Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία» στη Σόφια.

  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, συναντήθηκε χθες στη Σόφια με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας σχετικά με την «Ίδρυση και Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία».

  Τον Αναπληρωτή Υπουργό συνοδεύουν η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος.

  Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συναντήθηκε αρχικά με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κυρία Rumiana Bachvarova, με την οποία συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

  Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση του Έλληνα Υπουργού και των Υπουργών Εσωτερικών της Βουλγαρίας κυρίας Bachvarova και Τουρκίας, κ. Sebahattin Öztürk.

  Οι τρεις Υπουργοί, παρουσία του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συνυπέγραψαν τη Συμφωνία για την Ίδρυση και Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία. Ακολούθησε συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, στο γραφείο του.

  Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κα Bachvarova παρέθεσε γεύμα εργασίας, ενώ αμέσως μετά, ο κ. Πανούσης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, κ. Öztürk.

  Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας

  Η Συμφωνία προβλέπει την ίδρυση στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας «Κοινού Κέντρου Επαφής», στα πρότυπα των σχετικών ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών και σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες των συμβαλλόμενων χωρών.

  Κύρια αρμοδιότητα του Κέντρου Επαφής θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, τροχαίων παραβάσεων κ.λπ., με σεβασμό στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

  Επιπλέον, μέσω του Κέντρου, οι τρεις χώρες δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε περιπτώσεις διακοπής κυκλοφορίας ή άλλων προβλημάτων στα εθνικά οδικά ή σιδηροδρομικά δίκτυα και να συνεργάζονται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (π.χ. σε φυσικές καταστροφές) ή αθλητικών διοργανώσεων που ενδεχομένως έχουν διασυνοριακή επίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους.

  Αστυνομικοί και Τελωνειακοί υπάλληλοι των τριών χωρών θα εργάζονται κάτω από κοινή στέγη, σε χωριστούς ωστόσο χώρους, ενώ η κάθε πλευρά θα ενεργεί σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία και θα έχει πρόσβαση μόνο στις δικές της εθνικές βάσεις δεδομένων.

  Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

  «Η τριμερής συμφωνία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινούς κινδύνους. Η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους επιβουλεύονται τα σύνορά μας.

  Χρειάζεται, φυσικά, όχι μόνο αστυνομικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, αλλά και πολιτικός τρόπος.

  Ζούμε στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, αλλά και στον αιώνα της κατανόησης, της κοινής δράσης και της υπευθυνότητας. Πρόκειται για συμφωνία αντιμετώπισης από κοινού, όχι μόνο των εχθρών της κοινωνίας μας αλλά και της δημοκρατίας.

  Θέλω να ελπίζω ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός κέντρου επαφής των αστυνομικών αρχών μόνον, αλλά και των λαών μας που δείχνουν τη βούλησή τους να ζήσουν ειρηνικά. Κυρίως όμως θεωρώ ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών».

  Διαβάστε επίσης:

  Καταγγελία στο enikos.gr για θανατώσεις σκύλων

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα