Εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης κατοχής προσωπικών δεδομένων

Εξιχνιάστηκε, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπόθεση παράνομης συλλογής, κατοχής, επεξεργασίας και διάθεσης προς πώληση μεγάλου αριθμού εγγραφών, με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σε ψηφιακά αρχεία.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων, ηλικίας 52 και 53 ετών, που κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας «περί προσωπικών δεδομένων». Παράλληλα, κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η έρευνα της αστυνομίας ξεκίνησε μετά από σχετική καταγγελία και διήρκεσε περισσότερο από 4 μήνες.

Οι δράστες, με σκοπό να κάνουν γνωστή την ύπαρξη και δραστηριότητά τους, απέστειλαν μαζικά σε χρήστες του διαδικτύου, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, email, με το οποίο προσκαλούσαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν, επί πληρωμή, το ηλεκτρονικό αρχείο που κατείχαν και περιλάμβανε λίστα με εκατόν πενήντα χιλιάδες θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ενημερώθηκε για την υπόθεση αυτή και παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ προχώρησε στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και του τραπεζικού απορρήτου.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εταιρίες διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών και τις τράπεζες, ταυτοποίησε τα στοιχεία των δραστών, καθώς και τα ηλεκτρονικά ίχνη, μέσω των οποίων διακινούσαν στο διαδίκτυο τα αρχεία προσωπικών δεδομένων.

Χθες το πρωί, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πραγματοποίησαν, με τη παρουσία δικαστικού λειτουργού, έρευνες σε οικίες και χώρους εργασίας των εμπλεκόμενων στην Αττική.

Από την έρευνα που έγινε σε ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα, τα οποία εντοπίστηκαν στην οικία των δραστών στην Αθήνα, κατασχέθηκαν, σε ψηφιακή μορφή, αρχεία – λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμούς κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Παράλληλα κατασχέθηκε ένα φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Διαβάστε επίσης:

Κατάθεση «φωτιά» – Νέα δεδομένα στην υπόθεση Γιακουμάκη

Ανήλικη διακινούσε μετανάστες

Μεταφέρθηκε προσωρινά σε ίδρυμα το 6χρονο κοριτσάκι από τη Λάρισα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ