Κίνδυνος Grexit για τα πτυχία

Συνθήκες Grexit των ελληνικών πτυχίων από το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό οικοδόμημα δημιουργούν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο σύστημα μέτρησης των πιστωτικών μονάδων για την απονομή ενός πτυχίου ΑΕΙ.

Με άρθρο στο πολυνομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθιερώνονται οι διδακτικές στη θέση των πιστωτικών μονάδων. Με την αλλαγή αυτή κλονίζεται το σύστημα αναγνώρισης των ελληνικών πτυχίων από την Ευρώπη και οι όροι κινητικότητας των Ελλήνων φοιτητών προς τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, κυρίως μέσω του προγράμματος Erasmus, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο υψηλότατο ενδιαφέρον από τους Έλληνες φοιτητές.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Σπαθή, νέο γενικό γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και εκ των συγγραφέων της διάταξης, οι διδακτικές μονάδες αποτυπώνουν καλύτερα τον φόρτο εργασίας των φοιτητών, ενώ αντιμετωπίζονται διαγκωνισμοί των πανεπιστημιακών για τον υψηλότερο αριθμό πιστωτικών μονάδων και μετριάζονται και οι αντιδράσεις φοιτητών της Αριστεράς.

Άλλωστε, η αλλαγή συστήματος θεωρείται «κλειδί» για να αμφισβητηθεί η Διακήρυξη της Μπολώνιας, στην οποία βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα για τον ενιαίο χώροι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά της οποίας τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα σήμερα για την ώρα του Πρωθυπουργού

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ