Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν σταματά τη ζωή

Ισότητα στην πρόσβαση, σε όλους του τομείς της ζωής, διεκδικούν τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την πάθηση, που εορτάζεται την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, για αυτή τη χρόνια πάθηση και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ, έχει θέμα ξανά την “Πρόσβαση”, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι πάνω 2.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων περίπου 10.000 βρίσκονται στην Ελλάδα.

“Όταν λέμε πρόσβαση εννοούμε την ισότητα της πρόσβασης στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή, πρόσβαση στη διάγνωση, στην θεραπεία και στην υποστήριξη, πρόσβαση σε κτήρια, μέσα μαζικής μεταφοράς και χώρους ψυχαγωγίας και πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην άσκηση και στην εργασία. Ισότητα όμως δεν σημαίνει μόνο την πρόσβαση σε κτίρια, αλλά στα ίδια εργαλεία, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που απολαμβάνουν τα άτομα που δεν έχουν ΣΚΠ”, ανέφερε η Ελένη-Αντωνία Γρηγόρη, Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Ατόμων με ΣKΠ, σε ειδική εκδήλωση για την έναρξη των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του “Μήνα ευαισθητοποίησης για τη ΣΚΠ”, που έχει ως μήνυμα “η ΣΚΠ δεν σταματά τη ζωή”.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΣΚΠ ανέλυσαν στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε πρόσφατη συνάντησή τους η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), Βάσω Μαράκα και η Γενική Γραμματέας, Μαρία Μαμαλάκη, ο οποίος και δεσμεύθηκε να τα επανεξετάσει προς όφελος των ασθενών.

Συζητήθηκαν τα αιτήματα της ΠΟΑΜΣκΠ, που είναι σε εκκρεμότητα και που αφορούν τις τρίμηνες συνταγές, το μηδενικό ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα, το ποσοστό κάλυψης της μαγνητικής τομογραφίας (MRI), των ορθοπεδικών ειδών και αποκατάστασης, τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας σε 67%, τις συνεδρίες αποκατάστασης (φυσιοθεραπείες), καθώς και τη συμμετοχή στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ