Public Συντάγματος: Αναζητώντας τα ίχνη του Κώστα Ταχτσή στην Αθήνα

Τα Public, ο νούμερο 1 προορισμός για το βιβλίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την εταιρεία πολιτιστικού τουρισμού, Discover Greek Culture, συνεχίζοντας και το Μάιο τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους»!

Ο τρίτος Λογοτεχνικός Περίπατος είναι αφιερωμένος στον διακεκριμένο ποιητή και συγγραφέα Κώστα Ταχτσή. Με αφετηρία το Μεταξουργείο όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ακούγοντας Βέμπο στο θέατρο «Λαού» και παίζοντας με τα τρένα  του σταθμού Πελοποννήσου, ο περίπατος θα συνεχιστεί στο σπίτι με τις Καρυάτιδες, το πατρικό της κυρα Εκάβης του «Τρίτου Στεφανιού» στο Θησείο και θα καταλήξει στην οδό Καραγιώργη Σερβίας όπου ο συγγραφέας έζησε έχοντας ως γείτονες τους ζωγράφους  Γιάννη Τσαρούχη και Γιάννη Μιγάδη. Θα ακολουθήσει συζήτηση στο Public Συντάγματος με τον αρθρογράφο, ποιητή και συγγραφέα, Θανάση Νιάρχο.

Αφετηρία και 1η στάση: Πλατεία Αυδή

Στο Μεταξουργείο βρισκόταν το πρώτο σπίτι του Ταχτσή στην Αθήνα. Μαζί με την περιοχή του Κολωνού συνιστούν τη γειτονιά των παιδικών του χρόνων. Το Μεταξουργείο με τα αρχοντικά νεοκλασικά δίπλα στους οίκους ανοχής, δίνει μορφή στο διχασμό που σφραγίζει όλη τη ζωή του συγγραφέα. «Αισθανόμουν ότι ανήκω σε έναν κόσμο αδέσμευτων κάνοντας επισκέψεις πότε στον υπόκοσμο και πότε στο κατεστημένο», έλεγε ο Ταχτσής.

2η στάση: το σπίτι με τις Καρυάτιδες στο Θησείο

Το σπίτι που ζωγράφισε ο Γιάννης Τσαρούχης και φωτογράφισε ο Henri Cartier-Bresson έμεινε στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας ως το σπίτι της νιότης της κυρα-Εκάβης στο «Τρίτο Στεφάνι», το alter ego της γιαγιάς Πολυξένης του Κώστα Ταχτσή.

3η στάση: Μέγαρο Καλλιγά

Στη θέση του σήμερα βρίσκεται πολυώροφο κτίριο και η στοά Καλλιγά. Στο μέγαρο κατοίκησαν 3 σημαντικές προσωπικότητες των ελληνικών τεχνών. Στο δώμα έμενε ο Τσαρούχης, δίπλα του ο Ταχτσής και σε άλλο δωμάτιο ο ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης. «Ο Ταχτσής κάνει γκελ με την άβυσσο» είχε πει προφητικά ο Γιάννης Τσαρούχης όταν ο συγγραφέας ήταν μόλις 20 ετών. Πράγματι, 40 χρόνια αργότερα ο Ταχτσής θα βρεθεί δολοφονημένος στο σπίτι του στον Κολωνό.

4η στάση: Public Συντάγματος

Στον 5ο όροφο του Public Συντάγματος θα ακολουθήσει συζήτηση με τον αρθρογράφο, συγγραφέα και ποιητή, Θανάση Νιάρχο

Πότε: Σάββατο, 9 Μαΐου

Ώρα: 10.30-13.30

Σημείο εκκίνησης: Η έναρξη του περιπάτου θα γίνει στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο- στη συμβολή των οδών Γιατράκου και Λεωνίδου. Ολοκλήρωση διαδρομής Public Συντάγματος

Είσοδος: Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής στο blog.public.gr

Λόγω της αυξημένης ζήτησης και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τις διαδρομές των επόμενων «Λογοτεχνικών Περιπάτων», επισκεφτείτε το blog.public.gr

Περισσότερες πληροφορίες για τη Discover Greek Culture

Η Discover Greek Culture είναι μια εταιρεία στο χώρο παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης επισκεπτών, η οποία εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ