Μπλόκο από το υπουργείο Πολιτισμού σε δημοπρασία του οίκου Christie’s

Να αποσυρθεί επιτύμβια στήλη του 4ου αι. π.Χ. από δημοπρασία του οίκου Christie’s, στο Λονδίνο, ζητά το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το υπουργείο αναφέρει τα εξής:

«Το υπουργείο Πολιτισμού, δια της αρμόδιας Διεύθυνσής του, παρακολουθεί συστηματικά τις δημοπρασίες πολιτιστικών αγαθών και, στις περιπτώσεις όπου τεκμηριώνεται νομικά η παράνομη εξαγωγή από τη χώρα κάποιου δημοπρατούμενου αντικειμένου, προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, έχει προβεί σε ενέργειες με τις οποίες αιτείται την απόσυρση επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα του 4ου αι. π.Χ., η οποία δημοπρατείται από τον Οίκο Christie’s στο Λονδίνο, και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης του Οίκου στην τελευταία σχετική της επιστολή.

Σημειώνεται ότι η απόσυρση πολιτιστικού αγαθού από δημοπρασία μπορεί να γίνει μόνον εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν παράνομη ενέργεια.

Με μόνιμο και διαρκή στόχο τον επαναπατρισμό δημοπρατούμενων ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα, το Υπουργείο αντιμετωπίζει πάντα, όπως και στην περίπτωση της επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα, τέτοιου είδους θέματα με τη δέουσα προσοχή ώστε να αποφεύγονται και οι αιτήσεις αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

 

Διαβάστε επίσης:

Έτοιμο τον Σεπτέμβριο το τζαμί στο Μοναστηράκι

Τα πολλαπλά εγκεφαλικά «βασάνιζαν» τον Ιούλιο Καίσαρα

To iPad του Πάπα πωλήθηκε 30.500 δολάρια

Σημειωματάριο αξίας 1 εκατ. δολαρίων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ