Fast-track χορήγηση ασύλου στους Σύρους

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Σε μια fast-track διαδικασία χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες από τη Συρία, που θα τους επιτρέψει να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα εκτονώσει την πίεση στο εσωτερικό της χώρας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά την απότομη διόγκωση του αριθμού των μεταναστών που έρχονται από τη θάλασσα και την πίεση που δέχονται τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας έχουν εντείνει την προσέλευση μεταναστών στη χώρα μας από τη θάλασσα και στην κυβέρνηση ανησυχούν για το ενδεχόμενο ακόμα μαζικότερης προσέλευσης, αν η κατάσταση στην περιοχή επιδεινωθεί.

Οι πρόσφυγες από τη Συρία αποτελούν το 65% του μεταναστευτικού όγκου και σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,4 εκ. Σύροι που βρίσκονται προσωρινά στην Τουρκία και 1,3 εκ στην Ιορδανία.

Καθώς η ΕΕ αναγνωρίζει τους ανθρώπους αυτούς ως πρόσφυγες, επειδή η Συρία αποτελεί εμπόλεμη ζώνη, εκτιμάται ότι η χορήγηση ασύλου με γρήγορες διαδικασίες θα εκτονώσει την πίεση στη χώρα μας. Η χορήγηση ασύλου συνεπάγεται και την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων τρίμηνης ισχύος, που θα επιτρέψει στους ανθρώπους αυτούς να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Για το θέμα αυτό έγινε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα και με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών (Ν.Βούτσης, Γ. Πανούσης, Θ. Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου), καθώς και της ηγεσίας του λιμενικού σώματος.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι μετανάστες από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και εκεί να διαχωριστούν σε πρόσφυγες ή μη. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι μια γρήγορη διαδικασία ταυτοποίησης του ποιος είναι Σύρος και ποιος δεν είναι, καθώς όλοι οι μετανάστες δηλώνουν σήμερα Σύροι. Αν διασφαλιστεί η ταυτοποίηση, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ικανοποιείται και η ΕΕ για τη χορήγηση ασύλου.

Η γρήγορη ταυτοποίηση, που αποτελεί ως τώρα μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία είναι το κυβερνητικό στοίχημα, ώστε να εκτονωθεί η πίεση στη χώρα, αλλά και μην υπάρξουν προβλήματα με τους Ευρωπαίους και την συνθήκη του Σενγκεν.

Οι άδειες ασύλου θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν, αφού από το 2013 και ύστερα παρατηρείται διόγκωση του ρεύματος των Σύρων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Το 2013 ήρθαν 47.000, το 2014 72.000 και φέτος αναμένονται άνω των 100.000 όπως δήλωσε η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, κ. Χριστοδουλοπούλου. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν, ωστόσο, ότι η προσέλευση μπορεί να φτάσει στις 140.000.

Για να γίνει, ωστόσο, η διαδικασία χορήγησης ασύλου γρήγορα, θα πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό και πόρους τα κέντρα υποδοχής και γι’ αυτό στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν μετατάξεις και μεταθέσεις υπαλλήλων που θα κάνουν αυτή τη δουλειά. Η σύσκεψη ενημερώθηκε από τον κ. Δ. Καλογερόπουλο, σύμβουλο του Επίτροπου Μετανάστευσης κ. Δ. Αβραμόπουλου για το ποιες δυνατότητες και ποια μέσα μπορεί να ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ.

Στη σύσκεψη εγκρίθηκε επίσης, σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές και θα επιστρατευτούν γι’ αυτό όλοι οι διαθέσιμοι χώροι στους δήμους και τις περιφέρειες. Η κυβέρνηση θα θέσει επίσης το ζήτημα, ζητώντας αλληλεγγύη και αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι στη δήλωση που έκανε αρχικά για το θέμα αυτό ο κ. Σακελλαρίδης είχε πει ότι στους «Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους».

Αυτό ερμηνεύτηκε ως κυβερνητική πρόθεση, να στείλει τους πρόσφυγες στην ΕΕ, χωρίς διαδικασία ταυτοποίησης και κατά παράβαση της συνθήκης Σενγκεν. Καθώς η κυβέρνηση έχει ένα αρνητικό ιστορικό μετά τις απειλές στελεχών της για την αποστολή τζιχαντιστών στην ΕΕ θεωρήθηκε ότι η δήλωση αυτή μπορεί να παρερμηνευτεί και γι’ αυτό στην γραπτή ανακοίνωση, τροποποιήθηκε ως εξής: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα».

Αυτό συμπεριλαμβάνει τα τρίμηνης ισχύος ταξιδιωτικά έγγραφα, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί συνειρμούς, ότι θα πρόκειται για μια διαδικασία χορήγησης κατά συρροήν ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μετανάστες έβαλαν φωτιά στο κέντρο κράτησης της Σάμου – ΤΩΡΑ

Τα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – ΒΙΝΤΕΟ

SOS από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους μετανάστες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ