• Διεκόπη η δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου

  1:09 μμ, Δευτέρα 23 Μάρ 2015 1:09 μμ, Δευτέρα 23 Μάρ 2015

  Της Άννας Κανδύλη

  Για τις 31 Μαρτίου διεκόπη η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση των "ιερών" ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το Ελληνικό Δημόσιο.

  Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα με ενστάσεις από την πλευρά της υπεράσπισης και απόντος του ηγουμένου Εφραίμ.

  Οι συνήγοροι ζήτησαν την αποβολή του Δημοσίου από πολιτική αγωγή υποστηρίζοντας πως δεν υφίσταται ζημία.

  Οι δικηγόροι της Μονής επικαλούνται συνολικά 18 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τις 28 αγωγές τις οποίες έχει υποβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο, και βάση αυτών όπως είπαν δικαιώθηκε η Ιερά Μονή. Οι συγκεκριμένες αγωγές αφορούσαν κάθε ακίνητο που ήταν αντικείμενο ανταλλαγής Δημοσίου -Μονής.

  Σύμφωνα με τον δικηγόρο στις εν λόγω αποφάσεις αναφέρεται ότι "δεν είναι αυτονόητο πως η κυριότητα ανήκει στο δημόσιο και πως αυτή εξαρτάται κατά περίπτωση από τους τίτλους που προσκομίζονται. Δεν υπήρχαν υπερεκτιμήσεις στην αξία των ακινήτων. Δηλαδή 18-0", είπε ο συνήγορος.

  "Επί 100 χρόνια η Μονή προσπαθούσε να επιλύσει την ιδιοκτησιακή διαφορά με το Δημόσιο με ειρηνικό και ωφέλιμο τρόπο και για τα δυο μέρη. Η υπόθεση στράβωσε για άλλους λόγους και όχι για την ουσία της... Το βούλευμα λέει ότι όλα έγιναν στοχευμένα για να ανταλλαγούν με ακίνητα φιλέτα.

  Η Μονή όμως είχε ένα όραμα να αξιοποιήσει το μετόχι της στη Λίμνη. Τα σχέδια αυτά προσέκρουσαν στους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι έκαναν αγώνα, έκαναν λόμπινγκ, ήταν ανθρώπινο και η πολιτεία θέλησε να λύσει το πρόβλημα.

  Τότε είπε η Πολιτεία χρησιμοποιώντας και τοπικούς βουλευτές, όπως τον κ. Κοντό, να τους διώξουμε. Πως όμως; Να απαλλοτριώσουμε τη λίμνη; Δεν έχουμε λεφτά. Να τους δώσουμε άλλα και να φύγουν από εκεί. Από πρωτοβουλία της Πολιτείας ξεκίνησαν οι ανταλλαγές. Το λέει και ο Σλ. Κοντός που ήταν Βατοπεδομάχος τότε, ότι οι ανταλλαγές ήταν επινόηση της πολιτείας για να λύσει το πρόβλημα".

  Βεβαίωση Μητσοτάκη

  Ενώπιων του δικαστηρίου οι συνήγοροι προσκόμισαν και επικαλέστηκαν ένορκη βεβαίωση του επιτίμου πρόεδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία "όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής στη Λίμνη". Άρα τόνισε ο δικηγόρος, "δεν είναι αυθαίρετη κατασκευή των δύο Μοναχών η όλη υπόθεση". Σημείωσε μάλιστα η υπεράσπιση πως "ήταν πολιτική απόφαση να μη γίνει επιστροφή των ακινήτων".

  Όσον αφορά την απαίτηση σχεδόν 250 εκατομμύριων ως ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και 1,8 εκατ. για ηθική βλάβη για την οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή, η υπεράσπιση είπε "ότι η παράσταση πολιτικής αγωγής στηρίζεται στην ψευδή παραδοχή του Δημοσίου ότι του ανήκει η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις".

  Η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, δια της συνηγόρου της, υποστήριξε ότι "βάσει ειδικής δοσιδικίας για τους συμβολαιογράφους η μόνη οδός για το ελληνικό δημόσιο να προβάλλει αστικές αξιώσεις από εκείνη ήταν η αγωγή κακοδικίας για την οποία όμως έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για την υποβολή της, άρα έχει χάσει το δικαίωμα για να εγείρει αξίωση από την ίδια".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα