Καταγγελία των Ειδικών Φρουρών στον Εισαγγελέα για τα οφειλόμενα ρεπό

Με υπόμνημα που κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, καταγγέλλουν την «μηδαμινή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ανταπόκριση της διοίκησης της ΕΛ.ΑΣ. για τη χρήση του δικαιώματός τους της λήψης ρεπό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. σχετικά με τη καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα ρεπό, το σωματείο «εξαντλεί κάθε προσπάθεια συμμόρφωσης της διοίκησης στο Νόμο και την οφειλόμενη εφαρμογή του στην χορήγηση των ημερησίων αναπαύσεων», ενώ δημοσιοποιούν και το υπόμνημα που κατατέθηκε σήμερα.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής:

 

«Το ΣΕΦΕΑΑ με απόλυτο σεβασμό στη λειτουργία των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και την προσφορά τους στην έννομη τάξη και του κοινωνικού συνόλου, με σημερινό έγγραφο του στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών εξαντλεί κάθε προσπάθεια συμμόρφωσης της διοίκησης στο Νόμο και την οφειλόμενη εφαρμογή του στην χορήγηση των ημερησίων αναπαύσεων. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη και μοναδική φορά, που θεσμικά πιέζει την Διοίκηση για απόδοση των οφειλομένων, αφού και υπομνήματα αποστείλαμε και συναντήσεις πραγματοποιήσαμε με τους υπηρεσιακούς φορείς (//διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ).

Πλέον, και αφού η ανταπόκριση της διοίκησης είναι μηδαμινή, η έσχατη λύση της αυτοδίκαιης χρήσης του δικαιώματος λήψης ημερησίων αναπαύσεων θα ενεργοποιηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων στις υπηρεσίες που αναφέρουμε στο υπόμνημα μας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, καθότι πληροφορούμαστε ότι αυτή είναι η πρόθεση των συναδέλφων.

Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. και οι νομικοί του σύμβουλοι  θα διευκολύνουν με ενημέρωση των συναδέλφων για την χρήση του δικαιώματος –  υποχρέωσης τους, μεταβαίνοντας στα “ευπαθή” τμήματα, ώστε και με την παρουσία των συναδέλφων και την δική μας να εφαρμοστούν τα νόμιμα και προβλεπόμενα από  το σχετικό Νόμο.

Δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε το σταμάτημα της λειτουργίας ή της υπολειτουργίας των υπηρεσιών  ή οποία αν προκύψει θα βαρύνει την Διοίκηση και μόνο!

Αρχίζουμε με την επίσκεψη μας στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως την Παρασκευή 06/03/2015  και ώρα 11:00, στην οποία και καλούμε το σύνολο των υπηρετούντων στο Τμήμα αυτό να είναι παρόντες για τις νόμιμες ενέργειές τους.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ:

Αριθ. Πρωτ: 40/02-02-2015                                               Αθήνα,27 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΣ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Κύριε  Εισαγγελεύ,

Επανερχόμαστε στο από 22.04.2013 υπόμνημά μας, και σας γνωρίζουμε την πρόθεση ειδικών φρουρών –μελών του Σωματείου μας, που υπηρετούν σε συγκεκριμένα Αστυνομικά Τμήματα να εφαρμόσουν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος (παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. 394/2001 -ΦΕΚ Α`274/3.12.2001) περί αυτοδίκαιης χρήσης των οφειλομένων ημερών ημερήσιας ανάπαυσης, λόγω απαράδεκτης εξακολούθησης των αρμοδίων να παρανομούν και να μην συμμορφώνονται στις διατάξεις του εν λόγω ΠΔ/τος.

Συγκεκριμένα, παρότι στην παρ. 3 του άρθρου 1 προβλέπεται η δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, επιβολής υποχρεωτικής παροχής εργασίας και πέραν του πενθημέρου την εβδομάδα, με ταυτόχρονη πρόβλεψη για χορήγηση ημερήσιας ανάπαυσης στις περιπτώσεις αυτές, παρατηρείται συστηματική παραβίαση από πλευράς Διοικητών συγκεκριμένων Τμημάτων της υποχρέωσής τους για χορήγηση ημερησίων αναπαύσεων (ρεπό). Το αποτέλεσμα της απάνθρωπης αλλά και αντι-υπηρεσιακής αυτής συμπεριφοράς είναι να έχουν σωρρευθεί πληθώρα ρεπό σε ειδικούς φρουρούς συγκεκριμένων Τμημάτων.

Δεν χρειάζεται, πιστεύουμε, να σας επισημάνουμε τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια παράνομη συμπεριφορά τόσο στους συναδέλφους που την υφίστανται, όσο και στους πολίτες και στο κοινωνικό σύνολο που αποδέχονται την προστασία των αστυνομικών οργάνων.

Η επί μακρώ και συστηματική μη χορήγηση ημερησίων αναπαύσεων αφενός θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά τους, αφετέρου μειώνει έως εκμηδενίζει την αποτελεσματικότητά τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενώ ουδεμία κίνηση προς την τήρηση της νομιμότητας έχει γίνει. Εξάλλου, ο λόγος θέσπισης ημερών ανάπαυσης αφορά ακριβώς στην ασφάλεια και στην αποτελεσματική παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της διασφάλισης της δημόσιας τάξης και εσωτερικής ειρήνης του κοινωνικού συνόλου.

Κύριε Εισαγγελεύ,

Το σωματείο μας, με βαθύ αίσθημα ευθύνης και επίγνωση της κατάστασης της Χώρας τα τελευταία χρόνια, έχει επανειλημμένα αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει σε Διοικητές και Υπηρεσίες, ώστε και οι υπηρεσιακές ανάγκες να καλύπτονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και οι συνάδελφοι να μην εξαντλούνται, εργαζόμενοι σε απάνθρωπες και αντιπαραγωγικές, τελικά, συνθήκες.

Κατόπιν των ανωτέρω:

1) σας γνωρίζουμε την πρόθεση των συναδέλφων στα Αστυνομικά Τμήματα Ακροπόλεως – Δάφνης – Πετραλώνων- Δημοτικού Θεάτρου και άλλα πολλά, (ενδεικτική αναφορά) να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίδει το Π.Δ. στην παρ. 3 του άρθρου 1 αυτού, δηλαδή αυτοδίκαιης χρήσης των οφειλόμενων ημερησίων αναπαύσεων, κατόπιν αναφοράς – γνωστοποίησης, με όσα πρακτικά προβλήματα είναι πιθανό αυτό να συνεπιφέρει και

2) σας καλούμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, να ερευνήσετε τυχόν ποινικές ευθύνες Διοικητών ή άλλων υπηρεσιακών παραγόντων που αρνούνται συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα να εφαρμόσουν με αποτελεσματικότητα και ευελιξία όσο ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να έχει σωρρευθεί αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός οφειλομένων ρεπό στους συναδέλφους.

Εξυπακούεται ότι οι εκπρόσωποι του σωματείου μας είναι στη διάθεσή Σας, προκειμένου να σας αναπτύξουν προφορικά την κατάσταση που καθημερινά βιώνουν οι συνάδελφοι, οι οποίοι δεν δύνανται πλέον να ανταπεξέλθουν, σωματικά, ψυχικά και υπηρεσιακά στην ιδιαίτερη επιβάρυνση που υφίστανται λόγω μη τήρησης των νομίμων ωρών απασχόλησης.

Η απόφασή τους αποτελεί την έσχατη νόμιμη λύση που παρέχει ο νομοθέτης στο Αστυνομικό Προσωπικό, τόσο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του όσο και για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου.

 

Διαβάστε επίσης:

Μαζικές αγωγές θα καταθέσουν οι Ειδικοί Φρουροί για τα αναδρομικά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ