Στέβια: Το φυσικό γλυκαντικό του μέλλοντος

Η στέβια (Stevia Rebaudiana Bertoni) είναι ένα πολυετές φυτό που ευδοκιμεί στα υψίπεδα τη Παραγουάης και της Βραζιλίας και περιλαμβάνει περισσότερες από 250 διαφορετικές ποικιλίες. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ισπανού ιατρού Pedro Jaime Esteve.

Οι ινδιάνοι Guarani, που ζούσαν σε περιοχές της Παραγουάης και της Βραζιλίας, χρησιμοποιούσαν από αιώνες τα φύλλα της στέβιας (στη γλώσσα των ιθαγενών ονομάζεται kaa-he-é, που σημαίνει φύλλο-μέλι) και τα εκχυλίσματά τους ως γλυκαντική και φαρμακευτική ουσία. Ο Raenack, το 1908 απομόνωσε σε κρυσταλλική μορφή τις γλυκαντικές ουσίες από εκχύλισμα των φύλλων του φυτού, ενώ το 1931 πρώτοι οι Bridel M. και Lavielle R. απομόνωσαν τους γλυκοζίτες, εκείνες δηλαδή τις ουσίες που δίνουν τη γλυκιά γεύση στη στέβια.

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ