Όταν ο τροχονόμος γίνεται… φίλος

Εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, λίγοι ήταν εκείνοι που έδωσαν σημασία στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας: Μειώσεις στα υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες του νόμου και θέσπιση νέων προγραμμάτων για τη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σε αυτά.

Παρότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το πως σχεδιάζεται να εξειδικευτούν τα κίνητρα για τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Κώδικα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν αρκετά κράτη του εξωτερικού:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, υιοθετούν πρωτοποριακές μεθόδους, για να ενθαρρύνουν τη σωστή οδηγική συμπεριφορά και να καταστήσουν το θεσμό της αστυνομίας πιο φιλικό στους πολίτες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Καναδά όπου οι τροχονόμοι επιβραβεύουν νέους στο δρόμο, δίνοντάς τους κουπόνια για δωρεάν γεύματα σε τοπικά εστιατόρια ή εισιτήρια για τον κινηματογράφο. Το να φορούν κράνος, ενώ ποδηλατούν ή να διασχίζουν προσεκτικά το δρόμο, θεωρούνται αιτίες ικανές, για να λάβουν το Θετικό Εισιτήριο, όπως λέγεται. Στη Γερμανία, από την άλλη, ο τροχονόμος γίνεται… σύμμαχος του παρανόμως σταθμευμένου: Όταν διαπιστώνει ότι ένα όχημα ενοχλεί, είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει στο κινητό τηλέφωνο τον κάτοχό του, πριν απομακρύνει το αυτοκίνητο με γερανό.

Στο ίδιο πλαίσιο και η Νορβηγία, όπου στο κέντρο της πόλης Λίλστρομ, στήθηκαν πριν από λίγο καιρό αυτοσχέδια διόδια. Μόλις από αυτά διέρχονταν πεζοί ή ποδηλάτες, η δημοτική αστυνομία τους παρέδιδε επιταγές των έντεκα ή δώδεκα ευρώ. Δεν το έκαναν τυχαία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας της χώρας, σε αυτά τα χρηματικά ποσά αντιστοιχεί το κέρδος που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός από μία μέση διαδρομή που διανύεται με τα πόδια ή το ποδήλατο σε σχέση με τη χρήση αυτοκινήτου…

Κάντε κλικ για μεγέθυνση:

Πηγή: Έθνος 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ