Δέκα τρόποι να γίνεις αποφασιστικός χαρακτήρας

Γράφει για το boro.gr , η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

1. Πάρτε απλές, μετρήσιμες αποφάσεις. Ο πειρασμός να πείτε «φέτος θα κάνω ριζικές αλλαγές» είναι μεγάλος! Μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα, αλλά συνήθως πολλές, μεγάλες και μαζεμένες αλλαγές είναι κάτι ανέφικτο. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι απλές αποφάσεις, που μπορούν να μετρηθούν (πχ, θα χάσω 5 κιλά, θα τρώω κάθε μέρα φρούτα και λαχανικά, θα πηγαίνω στο γυμναστήριο 2 φορές την εβδομάδα, θα γραφτώ σε ένα μάθημα ενηλίκων που με ενδιαφέρει, κλπ) είναι οι καλύτερες, επειδή οι άνθρωποι μπορούν να τις τηρήσουν.

2. Κάντε προσεκτικές επιλογές. Από όλα τα πιθανά πράγματα που μπορείτε να επιλέξετε να αλλάξετε φέτος, τι διαλέγετε;  Επιλέξτε με γνώμονα αυτό που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επίπεδα χαράς, ευτυχίας, υγείας, ευεξίας, προσωπικής ανάπτυξης.

3. Να είστε αισιόδοξοι και ρεαλιστές. Αν θέσετε πολύ υψηλούς ή σύνθετους στόχους, το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολευτείτε να τους πετύχετε, θα τα παρατήσετε και τελικά θα νιώθετε τύψεις και ενοχές. Εξετάστε το προσωπικό σας ιστορικό λήψης αποφάσεων- τι έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας τα προηγούμενα χρόνια; Πόσους από αυτούς τους στόχους έχετε πετύχει; Αν δεν πετύχατε, τι σας εμπόδισε; Θέτοντας εφικτούς, ρεαλιστικούς στόχους, έρχεστε ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.

4. Ένα βήμα τη φορά. Σπάστε τους στόχους σας σε επιμέρους μικρότερα βήματα- αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Προγραμματίστε την πορεία σας, οργανωθείτε και ξεκινήστε από το πρώτο μικρό βήμα. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε τη δύναμη της θέλησής σας, βλέπετε ένα μικρό, αλλά σταθερό αποτέλεσμα και παίρνετε δύναμη, για να πάτε στο επόμενο βήμα.

5. Ορίστε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Χρησιμοποιήστε το ημερολόγιό σας, για να οργανώσετε πόσο συχνά θα κάνετε αυτό που αποφασίσατε και για πόσο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το βαρόμετρο της προσωπικής σας επιτυχίας, διότι έτσι εξετάζετε τη βραχυπρόθεσμη πρόοδό σας σε σχέση με τον πιο μακροπρόθεσμο στόχο σας. Μάθετε να αξιολογείτε την πρόοδό σας.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ