Παραπομπή σε δίκη για 70 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Με πλειοψηφία 2-1 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών παραπέμπει με βούλευμά του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 70 από τους αρχικώς 83 εμπλεκόμενους για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ αυτών νυν και πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος.

Στους κατηγορούμενους αποδίδονται κατά περίπτωση, μεταξύ άλλων, τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της διακεκριμένης οπλοκατοχής στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. 

 

Η μειοψηφία

Ένας από τους τρεις Δικαστές ωστόσο, ο εισηγητής Νίκος Σαλάτας, είχε την άποψη ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαλάτας φέρεται να υποστηρίζει πως για το εν λόγω αδίκημα  πρέπει να προκύπτει  περιουσιακό όφελος για τους κατηγορούμενους, κάτι που στην παρούσα υπόθεση δεν προκύπτει. 

Με το ίδιο βούλευμα , το συμβούλιο απαλλάσσει από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση τους Αθανάσιο Καρατζά, Χρήστο Κυριτσόπουλο, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββα Σπυρίδη, Θεόδωρος Στέφα, Δήμο Φραγκάκη, Ιωάννη Φραγκούλη, Αλέξανδρο Χατζηπαυλίδη, Δημήτριο Μπίνο, Γεώργιο Μπολάνη και Δημήτριο Χρυσαφήτη. Επίσης απαλλάσσει από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία τους Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και Ιωάννη Φραγκούλη. Οι δικαστές διατάσσουν ακόμη να μη γίνει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη. 

Στο διατακτικό του βουλεύματος τους, οι εφέτες απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, διατηρεί τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους είναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι. 

Διαβάστε επίσης.

Η πρόταση του εισαγγελέα για τους προφυλακισμένους της Χρυσής Αυγής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ