Οι Έλληνες φώναξαν… ”Είμαι Charlie” – ΦΩΤΟ

Περισσότερα από 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον γαλλικό λαό μετά το χθεσινό πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Στην κεντρική είσοδο του ινστιτούτου κυριαρχούσε σε μαύρο φόντο το γνωστό σύνθημα «Είμαι Charlie». Πλακάτ με το ίδιο σύνθημα κρατούσαν πολίτες, ενώ κάποιοι σχημάτιζαν με γράμματα τις προτάσεις «Δεν μισώ. Δεν φοβάμαι».

«Είμαστε συγκινημένοι από την αλληλεγγύη που δείχνουν οι Έλληνες» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γάλλος πρέσβης, Ζαν Λουπ Κουν-Ντελφόρζ, τονίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού λαού. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο γαλλικός λαός ενωμένος θα αντιμετωπίσει αυτό που συνέβη.

Τα συλλυπητήριά τους στον γαλλικό λαό εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία είπε ότι «σε αυτή τη μάχη είμαστε ενωμένοι. Η δημοσιογραφία δεν τρομοκρατείται», η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι «σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Δε φοβόμαστε κανένα. Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε», η Βασιλική Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε συγκλονισμένη και μίλησε για βολή εναντίον της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης, της κριτικής, η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εκδήλωση αλληλεγγύης, καθώς και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός από τη ΔΗΜΑΡ, ο οποίος σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «όταν τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα συμβαίνουν στην πόλη του φωτός, σημαίνει πως έχουμε επιστρέψει στο μεσαιωνικό σκοτάδι».

Στο βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν, επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα και άνθρωποι του πνεύματος.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, επίσης, πολλοί Γάλλοι που κατοικούν στην Ελλάδα. «Είμαι εδώ για την ελευθερία της έκφρασης. Δεν φοβόμαστε» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κορίν. «Είμαστε εδώ για το άρθρο 17 της Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ελευθερία της έκφρασης» είπε ο 16χρονος Τεό που πηγαίνει στο γαλλικό σχολείο και ο πατέρας του είναι δημοσιογράφος στο Στρασβούργο, ενώ η συμμαθήτριά του Αριάδνη υπογράμμισε τον κίνδυνο να αυξηθούν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα τα ρατσιστικά φαινόμενα.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Δημοπρατείται το τελευταίο φύλλο του Charlie Hebdo 

Το μήνυμα του Μπουτάρη για την τραγωδία στο Παρίσι – ΦΩΤΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ