Ένα διαφορετικό ρεβεγιόν στις φυλακές ανηλίκων

Προπαραμονή Χριστουγέννων, δέκα το πρωί, πάνω από εκατό άτομα είχαν μαζευτεί έξω από τις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα.

Άλλοι κρατούσαν τσάντες με δώρα, άλλοι με φαγητά. Δεν είχαν έρθει για κάποιο από τα έκτακτα «εορταστικά» επισκεπτήρια, αλλά για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή της φυλακής. Περίμεναν υπομονετικά για ώρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της εισόδου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον χώρο του σχολείου, που είχε διαμορφωθεί ειδικά για εκείνη την ημέρα σε αίθουσα θεάτρου.

Συγγενείς, φίλοι και εξωτερικοί συνεργάτες των φυλακών κάθισαν στις ξύλινες -όχι και τόσο αναπαυτικές- καρέκλες και περίμεναν να ξεκινήσει η παράσταση «Ο Καραγκιόζης Έγκλειστος». Ένα Θέατρο Σκιών που προετοίμαζαν πυρετωδώς οι μαθητές τον τελευταίο μήνα. Για μιάμιση ώρα, οι μαθητές αφηγήθηκαν και τραγούδησαν τις περιπέτειες του «νεοεισερχόμενου Καραγκιόζη», ουσιαστικά διασκευές γνωστών τραγουδιών -από λαϊκά μέχρι όπερα- με κείμενα όμως και αναφορές από τη δική τους ζωή μέσα στο κελί. Αλλοτε χιουμοριστικές, άλλοτε στενάχωρες και μελαγχολικές.

Το κοινό χειροκροτούσε πραγματικά συγκινημένο στο τέλος της κάθε πράξης, κάποια στιγμή κάποιος αναρωτήθηκε φωναχτά αυτό που λογικά όλοι σκέφτονταν: «Μα είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά να έχουν κάνει τέτοια δουλειά;». Την απάντηση έδωσε μια υπάλληλος της φυλακής, δείχνοντας με νόημα τον σαραντάρη ψιλόλιγνο άνδρα της ορχήστρας. Ήταν ο Γιάννης Κατσιλάμπρος, ο καθηγητής μουσικής που το 2008 είχε σκοτώσει τη σύζυγό του και στη συνέχεια είχε θάψει το πτώμα της στο παρκάκι δίπλα από το σπίτι τους στη Φιλοθέη. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει μεταφερθεί στις φυλακές ανηλίκων και κάνει εκεί μεροκάματα στο σχολείο δίνοντας έμφαση στα πολιτιστικά. Και αν η παράσταση δεν ήταν αφιερωμένη στον πρώην συμμαθητή των παιδιών Νίκο Ρωμανό, το πιθανότερο είναι πως θα ήταν αφιερωμένη στον ίδιο τον Κατσιλάμπρο, καθώς οι μαθητές σύντομα θα τον «χάσουν». Μέσα στο 2015 προβλέπεται να αποφυλακιστεί…

Μετά το τέλος της παράστασης, καλεσμένοι και κρατούμενοι πέρασαν στο βάθος της αίθουσας όπου είχε στηθεί πλούσιος μπουφές – χορηγία μιας γυναίκας που στηρίζει τη φυλακή. Αμέσως μετά όμως ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού και ένας ένας οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους.

Πηγή: Καθημερινή 

Δείτε επίσης:

Το ρεβεγιόν του Ξηρού με τους «Πυρήνες» – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ