Μαραθώνιος αγωνίας για τους επιβάτες του Norman Atlantic – BINTEO

Ολονύχτια μάχη με τον χρόνο αλλά και τις καιρικές συνθήκες δίνουν τα συνεργεία διάσωσης της Ιταλίας και της Ελλάδας, προκειμένου δοθεί ένα τέλος στο θρίλερ που εκτυλίσσεται από τα ξημερώματα της Κυριακής με το Norman Atlantic. Το θρίλερ της τιτάνιας επιχείρησης, αναμένεται να κρατήσει για αρκετές ακόμα ώρες, ενώ εντοπίστηκε ένας νεκρός επιβάτης, ελληνικής καταγωγής.

-Πατήστε εδώ και παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις από τη Rai.

-Δείτε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Norman Atlantic

Τους 211 έχουν φτάσει οι διασωθέντες

Στους 211 υπολογίζεται ο αριθμός των διασωθέντων από το Norman Atlantic, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές. Όπως μετέδωσε νωρίτερα η Corriere della Sera, η φωτιά στο εσωτερικό του πλοίου τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές εστίες αναζωπύρωσης.

Οι φλόγες στην πλώρη του Norman Atlantic

Πηγή βίντεο: corriere.it

 

Αρχικά ιταλικές πηγές ενημέρωσαν το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι υπάρχει ένας νεκρός που είχε εγκλωβιστεί στον καταπέλτη του Norman Atlantic. Νωρίτερα, η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος. Η γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί μαζί με τον άντρα που βρέθηκε νεκρός, σώθηκε και έχει ήδη μεταφερθεί στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άντρας βούτηξε στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρός από τα σωστικά συνεργεία και είναι Έλληνας. Δείτε την επίσημη ανακοίνωση που έκανε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός.

 

Υπουργείο Ναυτιλίας : Αυτός είναι ο νεκρός 

Στη δημοσιότητα έδωσε πριν από λίγα λεπτά με επίσημη ανακοίνωση του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου τα στοιχεία ταυτότητας του νεκρού Έλληνα επιβάτη του φλεγόμενου πλοίου Norman Atlantic.

Από την ταυτοποίηση των στοιχείων προέκυψε ότι, σύμφωνα με τη λίστα επιβατών που προώθησε η εταιρεία του πλοίου, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας  Δούλη Γεώργιο.

Από την ίδια γλίστρα, διασώθηκε η γυναίκα η οποία είχε επίσης εγκλωβιστεί, με στοιχεία Δούλη Θεοδώρα και μεταφέρθηκε ασφαλώς με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Πρίντεζι της Ιταλίας.

 

Έσπασε ο κάβος ρυμούλκησης. Πλέει προς την Ιταλία το Norman Atlantic 

Η ρυμούλκηση του ακυβέρνητου πλοίου γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες και φαίνεται ότι η διαδικασία θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι Ιταλοί που έχουν την ευθύνη της διάσωσης, αποφάσισαν να ρυμουλκήσουν το Norman Atlantic στο Πρίντεζι. Όμως ο κάβος ρυμούλκησης έσπασε και τώρα γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί ξανά με το ρυμουλκό.

 

Συγκλονιστικές οι πρώτες εικόνες διάσωσης. Μητέρες με μωρά στα καλάθια των Super Puma

Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες από τα ιταλικά ελικόπτερα Super Puma την στιγμή που διασώζουν μητέρες μαζί με τα παιδιά τους. Μια μητέρα κρατούσε στην αγκαλιά της το παιδί της. Όπως ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές τα τρία παιδιά έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε. Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ.

 

Οι ελλείψεις του Norman Atlantic στον τελευταίο έλεγχο

Κλιμάκιο του Λιμενικού είχε επιθεωρήσει το Norman Atlantic στις 19 Δεκεμβρίου στην Πάτρα και είχε κάνει σοβαρές παρατηρήσεις για τη στεγανότητα, τα σωστικά μέσα και τα φώτα εκτάκτου ανάγκης.  Οι λιμενικές αρχές είχαν δώσει προθεσμία 15 ημερών στην πλοιοκτήτρια εταιρεία για να γίνουν αυτές οι εργασίες και να καλυφθούν οι ελλείψεις.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ελλείψεις στους μηχανισμούς κλεισίματος των υδατοστεγών θυρών και παράλληλα είχε διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε σαφές σχέδιο διαχείρισης για επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε επιβατηγά πλοία.

 

Αυτός είναι ο καπετάνιος του Norman Atlantic

Στη δημοσιότητα έδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ τη φωτογραφία του Ιταλού καπετάνιου του φλεγόμενου πλοίου Norman Atlantic. Μάλιστα στο φως της δημοσιότητας έρχονται και τα πρώτα λόγια του καπετάνιου προς τις αρχές που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανέφερε πως «στο πλοίο έχει ξεσπάσει πυρκαγιά και είναι ακυβέρνητο».  Αξίζει να σημειωθεί πως πηγές του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωναν νωρίτερα πως ο καπετάνιος καθυστερήσε δύο ώρες να ενημερώσει τόσο τις ιταλικές όσο και τις ελληνικές αρχές. Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ.

 

 

Το δραματικό “Mayday” του Norman Atlantic 

Δείτε το δραματικό “Μayday” του Norman Atlantic που μεταδόθηκε στις 10:50 το πρωί της Κυριακής μέσα από τη συχνότητα του Ολυμπία Ράδιο προς όλα τα παραπλέοντα πλοία προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια.

 

Μέσα στο Norman Atlantic την ώρα της φωτιάς 

Το πρώτο βίντεο με την αντίδραση των σοκαρισμένων επιβατών του Norman Atlantic δημοσιεύθηκε πριν από λίγο. Δείτε τις κινήσεις που κάνουν αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο κατάστρωμα.

 

Το θρίλερ του Νorman Atlantic μέσα από τις μαρτυρίες των επιβατών  

Οι περιγραφές των επιβατών του Norman Atlantic συγκλονίζουν. Οι εκατοντάδες πολίτες ξύπνησαν μέσα στη νύχτα από τη σειρήνα του συναγερμού και αμέσως τους τύλιξαν οι πυκνοί καπνοί με το δάπεδο να “ανάβει” από τη φωτιά. Αμέσως μετά ανέβηκαν στο κατάστρωμα και ήρθαν αντιμέτωποι με το δριμύ ψύχος, τη δυνατή βροχή, τους ισχυρούς ανέμους και το χαλάζι. Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ.

 

Ο χάρτης του “θρίλερ” με το Norman Atlantic

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του Norman Atlantic καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν επιτρέπουν τη διάσωση από τη θάλασσα καθώς και τη ρυμούλκηση του φλεγόμενου πλοίου. Την ίδια ώρα, το Spirit of Piraeus, που μεταφέρει 49 διασωθέντες, δεν κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι του Πρίντεζι εξαιτίας της κακοκαιρίας και αναγκάστηκε σε αλλαγή πλεύσης με νέο προορισμό το λιμάνι του Μπάρι, όπου αναμένεται γύρω στις 6 τα ξημερώματα.

 

Δείτε το χάρτη:

 

 

22 επιβάτες του Norman Atlantic διασώθηκαν από το ιταλικό πολεμικό πλοίο

22 επιβάτες του Norman Atlantic έχουν μετεπιβιβαστεί στο ιταλικό πολεμικό πλοίο που έχει προσεγγίσει το φλεγόμενο πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες από το λιμενικό. Ωστόσο, οι κακές καιρικές συνθήκες διέκοψαν την επιχείρηση διάσωσης από τη θάλασσα, η οποία θα συνεχιστεί με εναέρια μέσα.

Η λίστα με τους νέους διασωθέντες από το Norman Atlantic

Νέες λίστες με τα ονόματα των μέχρι στιγμής διασωθέντων από το Norman Atlantic έδωσε πριν λίγη ώρα στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

 

Οι διασωθέντες από το πλοίο «ΑΒΥ JEANNETTE» είναι οι εξής:

 

 

Οι διασωθέντες από το πλοίο «CRUISE EUROPA» είναι οι εξής:

 

 

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο PALAGKAS ANTONIOS διεσώθη από το ελικόπτερο Super Puma.

 

“Μακρά νύχτα”, λέει ο Ρέντσι για την επιχείρηση στο Norman Atlantic

Για μια «μακρά νύχτα» κάνει λόγο ο Ματέο Ρέντσι σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης στο Norman Atlantic, με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Ένα ‘ευχαριστώ’ σε αυτούς που δούλεψαν για ώρες μεταξύ Ραβένα και #normanatlantic. Η Ιταλία είναι υπερήφανη για την επιμονή σας! Θα είναι μια μακρά νύχτα: πρώτα σας ευχαριστώ!», αναφέρει το «τιτίβισμα» του Ιταλού Πρωθυπουργού.

 

Δείτε το tweet:

 

 

Διαβάστε επίσης.

Το Norman Atlantic πριν από λίγη ώρα – ΒΙΝΤΕΟ της RAI

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας: Αυτή είναι η λίστα των επιβατών του Norman Atlantic

Ένα από τα ελικόπτερα που δεν κατάφεραν να φτάσουν στο Norman Atlantic – ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή φωτογραφιών: corriere.it, repubblica.it

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ