11 λόγοι που μπορεί να σε πιάνει μελαγχολία τα Χριστούγεννα

Παραδοσιακά οι χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι συνδεδεμένες με το δέντρο, τα στολίδια, τις οικογενειακές επισκέψεις, τα δώρα. Οι γιορτινές μέρες αποτελούν ταυτόσημο της χαράς, της ευτυχίας και της οικογενειακής θαλπωρής. Υπάρχει, όμως, μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στη γενική χαρά κι εορταστική διάθεση.

Η Δρ. Λίζα Βάρβογλη Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

Πολλοί άνθρωποι έχουν έντονα αρνητικά συναισθήματα την περίοδο των γιορτών, πέφτουν σε ένα είδος συναισθηματικής χειμερίας νάρκης και περιμένουν πως και πως να περάσουν οι γιορτές.

Τα άτομα αυτά στα οποία δεν αρέσουν οι γιορτές, δεν αγοράζουν δώρα, δεν πάνε σε πάρτι, δεν γιορτάζουν, αλλά παραμένουν κατηφείς, δυστυχείς και δηλώνουν ότι μισούν τις γιορτές.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για τη δημιουργία αυτής της αρνητικής ψυχολογικής κατάστασης.

10 +1 λόγοι που ευθύνονται για τη μελαγχολία των γιορτών

1. Κοινωνικές και προσωπικές προσδοκίες

Η εορταστική περίοδος φέρνει μαζί της και μία σειρά καθηκόντων και υποχρεώσεων που πρέπει να επιτελεστούν με συγκεκριμένο τρόπο σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, όταν το άτομο διανύει μία περίοδο γενικότερης συναισθηματικής κατήφειας.

Συχνά, η γυναίκα πιέζεται από τον περίγυρό της, που της επιβάλλει να είναι χαμογελαστή κι ευδιάθετη και δεν δέχεται ότι μπορεί να υπάρχουν και στιγμές που δεν θα νιώθει τόσο όμορφα, όσο λένε τα περιοδικά.

Σε συνδυασμό με την προηγούμενη απαίτηση, το περιβάλλον της μπορεί, επίσης, να μην της αναγνωρίζει την ανάγκη να αποσυρθεί και να απαιτεί από τη γυναίκα να ανταπεξέλθει, πράγμα που τελικά εντείνει τα στενάσωρα συναισθήματα.

Αλλά πέρα από τις κοινωνικές, υπάρχουν και οι ενδοατομικές πιέσεις που αισθάνεται το άτομο: Κανείς αισθάνεται άβολα και παράξενα, αν δεν έχει εορταστική διάθεση και δεν είναι χαρούμενος ή θυμώνει και απογοητεύεται, όταν οι προσωπικές του προσδοκίες για το πως πρέπει να γιορταστούν δεν εκπληρώνονται.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ