ΦΩΤΟ- Η παρουσίαση του βιβλίου για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

ΦΩΤΟ- Η παρουσίαση του βιβλίου για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου

Την περίοδο της ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περιγράφει στο νέο του βιβλίο, ο στενός του, τότε συνεργάτης και γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας εκείνη την περίοδο, Γιάννης Δημητροκάλλης.

Στο βιβλίο “Ο Ηγέτης μετά τον Ηγέτη” (εκδ. Μίλητος), ο συγγραφέας φωτίζει όλες τις άγνωστες πτυχές της περιόδου 1984-1992, οπότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος του κόμματος. 

Τα όσα αφηγείται ο Γιάννης Δημητροκάλλης αφορούν, μεταξύ άλλων, και στην εσωκομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας μετά το πλήγμα που είχε υποστεί, από την ήττα του 1981 και τεκμηριώνονται με παραπάνω από 800 κομματικά έγγραφα, ντοκουμέντα και φωτογραφίες.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, παρουσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, από τον πρώην υπουργό, Σωτήρη Κούβελα που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις κυβερνήσεις της περιόδου 1990-1993, τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον δικηγόρο, Γιώργο Αγγελόπουλο.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης άνοιξε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως οι αναγνώστες του “ίσως βρουν στις σελίδες του, εικόνες του μέλλοντος, αλλά και θετικά του παρελθόντος”.

Ο πρώην υπουργός Σωτήρης Κούβελας αναφέρθηκε εκτενώς ως αυτόπτης μάρτυρας στα όσα εξιστορεί το δέκατο βιβλίο του Γιάννη Δημητροκάλλη, αλλά και στο πρόσωπο και τον ρόλο που είχε ο συγγραφέας του την περίοδο εκείνη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 81, που αποτέλεσαν και ένα “δημιουργικό σοκ για το κόμμα”, ο Γιάννης Δημητροκάλλης “εντάχθηκε στην υπηρεσία της παράταξης, έμαθε τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς και ανέβηκε σιγά σιγά στην ιεραρχία”.

Παρόλο που σε κάθε σελίδα του βιβλίου, πρωταγωνιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, “ο ποιμένας που βοήθησε τα χαμένα πρόβατα”, όπως τον αποκάλεσε ο Σωτήρης Κούβελας, το βιβλίο αφορά στην αναδιάρθωση του κόμματος από την βάση του τα δύσκολα εκείνα για την ΝΔ χρόνια.

Όπως είπε ο δικηγόρος Γιώργος Αγγελόπουλος, “δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο και δουλειά του Γιάννη Δημητροκάλλη παραπάνω από 3.800 κομματικές οργανώσεις σε όλη την επικράτεια. Νούμερα που πλέον δεν υπάρχουν. Ο ηγέτης τότε άκουγε την φωνή της βάσης και ήθελε του πολίτες ενεργούς με συμμετοχή στα κοινά”.

Τελευταίος, για το βιβλίο μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, δεν θέλησε να αναφερθεί στο βιβλίο, αφού όπως είπε, “θα το κρίνετε διαβάζοντας το. Προσωπικά, αισθάνομαι σαν ένας καταγραφέας εκείνης της εποχής”, ενώ τέλος, παραδέχθηκε πως “έγραψα αυτό το βιβλίο για να τιμήσω τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τη δημοκρατικότητα του, αλλά και για να καλύψω ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Δεν υπάρχει κανένα βιβλίο που να περιγράφει με τέτοιο τρόπο τη σχέση της βάσης με τον ηγέτη”.  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ