• ΦΩΤΟ- Πατούλης και Ψινάκης για τα Γλυπτά

  6:58 μμ, Τετάρτη 10 Δεκ 2014 6:58 μμ, Τετάρτη 10 Δεκ 2014

  Την ίδρυση Αμφικτυονίας Αρχαίων Δήμων της χώρας με έδρα το Μαραθώνα και πρώτο στόχο τη διεκδίκηση της επιστροφής των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα μέσα από ένα διεθνή οδοιπορικό και συνεργασίες με σημαντικές προσωπικότητες και οργανώσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής τους, ανακοίνωσαν το απόγευμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Μαραθώνα και επικεφαλής των Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων της ΚΕΔΕ Ηλίας Ψινάκης και ο αδελφός της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος Μερκούρης.

  "Η σκέψη για την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Αυτοδιοίκηση για την επιστροφή των Γλυπτών", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, "ξεκίνησε με συζήτηση με τον συνάδελφό μου Ηλία Ψινάκη".

  "Μετά από εισήγησή μου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να αναλάβει ο κ. Ψινάκης για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, μέσω του Γραφείου Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων αυτό το μεγαλεπήβολο οδοιπορικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θεωρώντας τον ως το κατάλληλο πρόσωπο. Ως ΚΕΔΕ πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, διότι πιστεύουμε ότι η Ένωση δεν μπορεί να είναι μόνο συνδικαλιστικός φορέας, αλλά και φορέας ανάδειξης και προβολής του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας μας. Θεωρούμε ότι είναι μια δύσκολη, αλλά ωραία προσπάθεια, που ξεκινά με τη συνένωση δήμων που έχουν ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά κατά αρχήν και στη συνέχεια θα επιδιώξουμε να ενταχθούν και πόλεις από όλη την Ευρώπη", είπε.

  "Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκινά «από τα κάτω» και στόχος μας είναι να ενώσουμε τους πολίτες της Ευρώπης αλλά και προσωπικότητες με διεθνές κύρος για ευοδωθεί η προσπάθεια. Ξεκινάμε από σήμερα και πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο τέλος του οδοιπορικού μας γιατί επιτέλους τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στη φυσική τους θέση και γιατί έχουμε μαζί μας μεταξύ των άλλον και τον Σπύρο Μερκούρη, που συνδέεται με την προσπάθεια της Μελίνας για την επιστροφή των Μαρμάρων στον Παρθενώνα" τόνισε ο Γιώργος Πατούλης.

  ¨Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης η πρωτοβουλία αυτή είναι απόρροια πολλών συσκέψεων συζητήσεων και σχεδίων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με πολύ σπουδαίες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. "Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες διεθνείς προσωπικότητες αγαπάνε την Ελλάδα και θέλουν να βοηθήσουν με όλα τα μέσα" επισήμανε.

  Πρώτη κίνηση, λοιπόν, όπως ανακοινώθηκε είναι η δημιουργία της Αμφικτυονίας Αρχαίων Δήμων, με έδρα το Μαραθώνα, για την ιστορική ακρίβεια των οποίων θα ζητηθεί η συνδρομή των υπουργείων Πολιτισμού, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Ακαδημίας Αθηνών. Σκοπός της Αμφικτυονίας, σημείωσε ο κ. Ψινάκης, είναι η "προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς" με πρώτο στόχο την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα. Επίσης στους σκοπούς της είναι και η στήριξη του τουρισμού και ήδη έχουν γίνει συσκέψεις και σύντομα θα ανακοινωθεί μαζί με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη Μνημόνιο Συνεργασίας για την στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας.

  Ο Σπύρος Μερκούρης, χαιρέτισε την προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει η πρωτοβουλία αυτή να κινητοποιήσει και τις 19 επιτροπές που είχαν συσταθεί σε διεθνές επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα