ΒΙΝΤΕΟ-Έντονη σεισμική δραστηριότητα το βράδυ-6 σεισμοί σε 35 λεπτά

Έντονη σεισμική δραστηριότητα-6 σεισμοί σε 35 λεπτά

Συνολικά έξι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης, μέσα σε μόλις 35 λεπτά, από την αρχική, διπλή σεισμική δόνηση, εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον Ευβοϊκό κόλπο.

Σύμφωνα με τον χάρτη και τις προκαταρκτικές μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την πρώτη ισχυρή δόνηση 5,2R που εκδηλώθηκε στη 01:05 τα ξημερώματα της Τρίτης, έως και τη 01:40, όποτε και σημειώθηκε σεισμός εντάσεως 3,7R, συνολικά εκδηλώθηκαν 6 σεισμικές δονήσεις.

Η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,2R εκδηλώθηκε στη 01:04, στη συνέχεια, μετά από 4 λεπτά, στη 01:09, σημειώθηκε δεύτερη σεισμική δόνηση, επίσης εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.

Στη 01:13 σημειώθηκε τρίτη σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8R, ενώ στη 01:18 μία τέταρτη εντάσεως 3,4R.

Τέλος, στη 01:39 εκδηλώθηκε άλλη μία σεισμική δόνηση, εντάσεως 2,6 R και αμέσως μετά από ένα λεπτό, στη 01:40 ένας έκτος σεισμός εντάσεως 3,7R.

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν την Αττική και τους όμορους νομούς της Εύβοιας και της Βοιωτίας είχαν πολύ μικρό εστιακό βάθος όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

 

ΒΙΝΤΕΟ-Βαρώτσος: Είχαμε προειδοποιήσει από τις 7 Αυγούστου για σεισμό

Από τις 7 Αυγούστου είχαμε αναρτήσει στη διεθνή βάση του πανεπιστημίου του Κορνέλ ότι είχαμε προσεισμικά ηλεκτρικά κύματα για την περιοχή του Ευβοϊκού, δήλωσε ο ιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ, Παναγιώτης Βαρώτσος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κ. Βαρώτσος, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα προσκεκλημένος της κινεζικής κυβέρνησης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου ανακοίνωσε πως θα εκτοξεύσει δορυφόρο, για να συλλέγει τα προσεισμικά ηλεκτρικά και μαγνητικά κύματα, προσθέτοντας ότι παρόμοιο ενδιαφέρον έδειξαν εκπρόσωποι της Ρωσίας και της ΕΕ, με πρωτοβουλία της Γαλλίας.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

 

Λέκκας: Περιμένουμε μικρές σεισμικές δονήσεις έως 5,3 Ρίχτερ στον Ευβοϊκό

 

Δεν αποκλείεται ένας νέος σεισμός μικρότερος των 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή του Ευβοϊκού χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό, εκτιμά ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 «Ένας σεισμός ιδίου μεγέθους είναι πιθανός, αλλά εκείνο που θεωρώ πιο πιθανό είναι ένας σεισμός της τάξης των 4,7 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ θετικό να εκδηλωθούν κι άλλοι μετασεισμοί ανάλογου μεγέθους ώστε να αποσβεστεί πλήρως η όλη διαδικασία» εκτιμά ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών τονίζει ότι οι δίδυμοι σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία « δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Είναι θετικό ότι αποσβένεται σιγά-σιγά η ενέργεια με τους μετασεισμούς που εκδηλώνονται».

Ο κ. Λέκκας σημειώνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλος σεισμός από το ρήγμα της Αταλάντης στους επόμενους επτά έως εννιά αιώνες. «Το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει τον τελευταίο πριν από 110 χρόνια, το 1894. Από εκεί και πέρα δεν έχει προλάβει να γεμίσει ενέργεια. Γεμίζει ενέργεια κάθε 700, 800 έως και 900 χρόνια, συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης».

 

ΒΙΝΤΕΟ-Παπαζάχος: Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό και πρέπει να είμαστε επιφυλακτκοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς και πρέπει να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις, «επειδή η περιοχή έχει ρήγματα και μπορεί να γίνουν και ισχυρότεροι σεισμοί».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

ΒΙΝΤΕΟ-Τσελέντης: Ίσως να μην είναι αυτός ο κύριος σεισμός

Την εκτίμηση ότι μπορεί να μην είναι αυτός ο κύριος σεισμός εξέφρασε ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 για τους σεισμούς, που σημειώθηκαν λίγα λεπτά μετά τη 1 τα ξημερώματα στον Ευβοϊκό κόλπο, ο κ. Τσελέντης δήλωσε ότι η περιοχή αυτή έχει πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, ενώ επισήμανε ότι η μετασεισμική ακολουθία δεν τον ικανοποιεί.

Παράλληλα, ο καθηγητής σεισμολογίας υπογράμμισε ότι η ανάλυση έδειξε ότι το ρήγμα το οποίο ενεργοποιήθηκε, δεν είναι ακριβώς το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά είναι λίγο προς τα ανατολικά απ’ αυτό.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Λέκκας: Περιμένουμε σεισμικές δονήσεις έως 5,3 Ρίχτερ στον Ευβοϊκό

ΒΙΝΤΕΟ-Παπαζάχος: Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί

ΒΙΝΤΕΟ-Τσελέντης: Ίσως να μην είναι αυτός ο κύριος σεισμός

Δύο σεισμοί 5,2R στον Ευβοϊκό κόλπο

ΤΩΡΑ-5,3R και 5,2R δίνει τις σεισμικές δονήσεις το Ευρωμεσογειακό

ΤΩΡΑ-3,7R στον Ευβοϊκό κόλπο

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο στον Ευβοϊκό κόλπο

Αισθητές και στο Βόλο οι σεισμικές δονήσεις

ΤΩΡΑ-Τι λέει η Πυροσβεστική για τους σεισμούς

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Ευθύμιος Λέκκας για τις σεισμικές δονήσεις

ΦΩΤΟ-Στο δρόμο οι κάτοικοι της Χαλκίδας λόγω του σεισμού

ΤΩΡΑ-Σεισμός αισθητός στην Αθήνα

Η ενημέρωση από τον Λέκκα για τον σεισμό μέσω του enikos.gr

Έντονη σεισμική δραστηριότητα-6 σεισμοί σε 35 λεπτά

ΤΩΡΑ-Νέα σεισμική δόνηση αισθητή στην Αττική

3,9R η νέα σεισμική δόνηση στον Ευβοϊκό

Σεισμολόγοι: Δεν αποκλείεται νέος μεγαλύτερος σεισμός

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ