Επιστρέφεται το διαβατήριο στη Βάτσικα

Επιστρέφεται το διαβατήριο στη Βάτσικα

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπός Βουρλιώτης στην υπ΄ αριθμ. 8/2014 γνωμοδότησή του, επισημαίνει ότι σε περίπτωση άρσης από τις δικαστικές αρχές του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα πρέπει να αποδίδεται το διαβατήριο που έχει αφαιρεθεί από τις Αστυνομικές αρχές.

Παράλληλα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Αναστασία Βάτσικα σύζυγος του Κυριάκου Γριβέα υποστηρίζοντας ότι αποτελεί συνταγματική εκτροπή η αφαίρεση του διαβατηρίου της κατόπιν την σε βάρος της άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα λόγω της εμπλοκής στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βουρλιώτης μετά από ερώτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην γνωμοδότησή του καταλήγει ότι πρέπει να αποδίδεται το διαβατήριο μετά την άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Ο Εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι δεν νοείται οι δικαστικές αρχές να κρίνουν ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που απαγόρευσαν την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου και η δικαστική απόφαση να «καθίσταται ανενεργός και να παραμένει ανεκτέλεστη, εξαιτίας της άρνησης των αστυνομικών αρχών να παραδώσουν το διαβατήριο στον κάτοχό του».

Παράλληλα, η κυρία Βάτσικα ζητάει από το ΣτΕ να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η αφαίρεση του διαβατηρίου της. Υποστηρίζει ακόμη ότι της επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά της που είναι η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, ενώ υπογραμμίζει ότι έπρεπε ήδη να ήταν στο Dopai, όπου διοργανώνεται ιατρικό συνέδριο και είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή του.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την απολογία τους στον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους το ζεύγος Γριβέα που κατηγορούνται ότι οικειοποιήθηκαν δάνεια που είχαν λάβει κατά το παρελθόν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στον Κυριάκο Γριβέα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ. Η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Στην συνέχεια η κυρία Βάτσικα κλήθηκε να παραδώσει (και το παρέδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης) το διαβατήριό της, σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 25/2004 σύμφωνα με το οποίο αφαιρείται το διαβατήριο σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα.

Η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας απέρριψε το αίτημα της κυρίας Βάτσικα για επιστροφή του διαβατηρίου της, σημειώνοντας ότι για όσο χρόνο διαρκεί η σε βάρος της εκκρεμοδικία δεν μπορεί να επιστραφεί.

 

Στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κυρία Βάτσικα αναφέρει ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν της επέβαλαν τον όρο της αφαίρεσης διαβατηρίου και η παράδοσή του στην ΕΛΑΣ, παραβιάζει τις επιταγές του άρθρου 5 του Συντάγματος που αναφέρούν ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.

Ακόμη αναφέρει στην προσφυγή της ότι η νομοθεσία που προβλέπει την κατάθεση του διαβατηρίου σε περίπτωση της άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, παρακάμπτει πλήρως την κυριαρχικά αρμόδια δικαστική εξουσία και παρέχει «στην διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλλει υπέρμετρο περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας» και μάλιστα όχι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά συλλήβδην και σωρευτικά σε όσους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα.

Όμως, η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, υπογραμμίζει η κυρία Βάτσικα, καθώς «οδηγεί σε συνταγματική εκτροπή, όπου η δικαστική εξουσία παρακάμπτεται από την εκτελεστική και ο πολίτης υφίσταται αυθαίρετο περιορισμό στην ελευθερία κίνησης, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος δικαστής έκρινε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την δημόσια τάξη από την άσκηση δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας».

Εξάλλου, παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, υπογραμμίσει η κυρία Βάτσικα, ενώ η ΕΛΑΣ, με την αφαίρεση του διαβατηρίου της, υπερέβη, αλλά και κατάργησε την δικαστική εξουσία.

Αναφερόμενη στα επαγγελματικά της δεδομένα η κυρία Βάτσικα αναφέρει ότι εδώ και 25 χρόνια δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο στον χώρο οργάνωσης συνεδρίων και την τελευταία τριετία εργάζεται σε εταιρεία του Λονδίνου, η οποία αναλαμβάνει την οργάνωση παγκοσμίων συνεδρίων.

Η εργασία της απαιτεί συνεχόμενα ταξίδια ανά τον κόσμο σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα στις αρχές του ερχόμενου μήνα διοργανώνεται ιατρικό συνέδριο στο Dopai και είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή του.

 

Διαβάστε επίσης:

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Γριβέας-Βάτσικα

Απολογείται το ζεύγος Γριβέα

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ