Αθηναϊκή Ζυθοποιία:100% κάλυψη παραγωγής από ελληνικό κριθάρι και εξαγωγή βύνης

Αθηναϊκή Ζυθοποιία:100% κάλυψη παραγωγής από ελληνικό κριθάρι και εξαγωγή βύνης

Με 89.906 τόνους ελληνικό κριθάρι γέμισε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία τις αποθήκες της το 2014, με αποτέλεσμα και οι 12 μπίρες της εταιρίας που παράγονται στην Ελλάδα να περιέχουν εξολοκλήρου κριθάρι από Έλληνες παραγωγούς αλλά και η ελληνική βύνη να ξεκινήσει το ταξίδι της σε αγορές του εξωτερικού. Το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, που ξεκίνησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 2008, είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα Προγράμματα Συμβολαιακής Καλλιέργειας στην Ελλάδα στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 3.010 έλληνες παραγωγοί, που καλλιεργούν κριθάρι σε εκτάσεις 235.000 στρεμμάτων σε 23 νομούς της χώρας και έχουν συνολικά παράξει 200.886 τόνους υψηλής ποιότητας βυνοποιήσιμου κριθαριού. Το πρόγραμμα ξεπερνά σε αξία τα 40 εκατομμύρια ευρώ και να έχει δημιουργήσει 830 νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα.

 

φωτο: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Παρασκευάς Κουκουλόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Ζωούλλης Μηνά, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχος Κορασίδης, και ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Μηνάς Μαυρικάκης στο χώρο της εκδήλωσης

Τον απολογισμό του προγράμματος παρουσίασε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλλης Μηνά, σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιου Καρασμάνη, του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Παρασκευά Κουκουλόπουλου, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γεώργιου Καμίνη, των Βουλευτών κκ. Χρήστου Κέλλα, Κωσταντίνου Κουτσογιαννακόπουλου και Παναγιώτη Κουρουπλή, του Πρέσβη της Ολλανδίας κ. Jan Versteeg και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχου Κορασίδη.  Επιπλέον, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Γαρυφαλία Οικονόμου και ο συγκεντρωτής κριθαριού για την περιοχή της Βοιωτίας κ. Μιχάλης Κεράστας, μίλησαν για το Πρόγραμμα και τη συνεργασία τους με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

 

ΦΩΤΟ: Η Υπεύθυνη Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Έλλη Παναγιωτοπούλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης και ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Μηνάς Μαυρικάκης

Συγκεκριμένα, οι μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Free, Amstel Radler, Amstel Bock, Heineken, Fischer, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, ΑΛΦΑ Weiss, ΒΙΟΣ 5 και Buckler, είναι οι πρώτες και μοναδικές μπίρες στην Ελλάδα που ακολουθούν μια 100% καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή, αφού παράγονται πλέον όλες εξολοκλήρου από ελληνικό κριθάρι που, στη συνέχεια, βυνοποιείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Επιπλέον, έχοντας πλήρως καλύψει τις ανάγκες της παραγωγής της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκινάει την εξαγωγή ελληνικής βύνης σε αγορές του εξωτερικού.

 

ΦΩΤΟ:Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Ζωούλλης Μηνά

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δήλωσε: «Η συνεργασία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με τους έλληνες καλλιεργητές κριθαριού, που ξεκίνησε εδώ και 7 χρόνια, φτάνοντας σήμερα στην παραγωγή του συνόλου των προϊόντων της από το 100% ελληνικό κριθάρι, αποτελεί σίγουρα ένα θετικό βήμα για το τι μπορεί να προσφέρει ο θεσμός της Συμβολαιακής Γεωργίας και στα δύο μέρη, δηλαδή στους παραγωγούς και στη Βιομηχανία. Κι επειδή θεωρώ ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης αυτού εδώ του τόπου, προσπάθειες όπως αυτές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όχι απλώς τις βλέπουμε και τις αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά, αλλά τις επικροτούμε και τις στηρίζουμε ώστε να αποτελούν παραδείγματα και για άλλους κλάδους αγροτικών προϊόντων».

ΦΩΤΟ: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Ζωούλλης Μηνά καλωσορίζει στην εκδήλωση τον παραγωγό κριθαριού κ. Μιχάλη Κεράστα

Σε όλη τη διάρκεια του Προγράμματος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς με συμβουλευτική από ομάδα εξειδικευμένων γεωπόνων αλλά και σεμινάρια που στοχεύουν στην αποδοτικότερη διαχείριση των καλλιεργειών τους, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Επιπλέον, από το 2011 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εγκαινίασε 5 Πειραματικούς Αγρούς σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί δοκιμάζονται νέες ποικιλίες κριθαριού στις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, με στόχο αποδοτικότερη παραγωγή για τους αγρότες και ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι η αύξηση της στρεμματικής απόδοσης κατά 20% περίπου, κατά μέσο όρο.

ΦΩΤΟ: O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Ζωούλλης Μηνά

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Παρασκευάς Κουκουλόπουλος, δήλωσε: «Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να επενδύουμε τα μέγιστα στον πρωτογενή τομέα, βασιζόμενοι στη λογική της Συμβολαιακής Γεωργίας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε πιστοποιημένο σπόρο και συμφωνημένη ποιότητα, ενώ παράλληλα δημιουργούμε προστιθέμενη αξία σε ένα ελληνικό προϊόν. Είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς ότι ποσότητα βύνης από ελληνικό κριθάρι θα εξάγεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και στο εξωτερικό».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλλης Μηνά, τόνισε σχετικά: «Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού αποτελεί για όλους εμάς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία δέσμευση αλλά και στρατηγική προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα που πετύχαμε από την έναρξη του προγράμματος, πριν από 7 χρόνια, δικαιώνουν τις προσπάθειές μας, αλλά και αποδεικνύουν στην πράξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς η συνεργασία ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την πανεπιστημιακή έρευνα και την πρωτογενή παραγωγή μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια. Σήμερα γιορτάζουμε την επίτευξη του πάγιου στόχου μας για 100% κάλυψη της παραγωγής μας από ελληνικό κριθάρι, αλλά και το ξεκίνημα των εξαγωγών ελληνικής βύνης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε αγορές του εξωτερικού και στέλνουμε το μήνυμα στους 3.010 Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε ότι είμαστε εδώ, και συνεχίζουμε μαζί να παράγουμε αξία για την ελληνική οικονομία και τον τόπο μας».

 

Με το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιουργεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος στις τοπικές οικονομίες, συμβάλει στην απασχόληση και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενδυναμώνει τους εγχώριους παραγωγούς, μειώνει το κόστος εισαγωγών, δίνει προοπτική στην αγροτική παραγωγή και ενισχύει συνολικά την ελληνική οικονομία.

 

Σχετικά με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία:

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και σήμερα αποτελεί μέλος του Ομίλου Heineken N.V. Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Bock, Amstel Radler, Amstel Free, Heineken, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, AΛΦΑ Weiss, Fischer, ΒΙΟΣ 5, Buckler και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ. Παράλληλα, εισάγει γνωστές μάρκες όπως: Sol, Mc Farland, Erdinger, Affligem, Murphy’s, Duvel, Chimay και άλλες. Διαθέτει 3 μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη & Πάτρα και 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Θεσσαλονίκη & Πάτρα. Παράλληλα, διαθέτει μια μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία.

Με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πώλησης παράγει και διανέμει τα προϊόντα τις σε 20 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Παράλληλα με την επιχειρηματική της ανάπτυξη, η εταιρία επενδύει επί σειρά ετών στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, την ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση του αλκοόλ και την κοινωνική προσφορά, πάντα με την έμπρακτη συμβολή των εργαζομένων της, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Στα εργοστάσια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός, ανακυκλώνεται περισσότερο από το 99% των απορριμμάτων ενώ, με βάση συγκεκριμένους δείκτες, γίνεται σταθερή πρόοδος σχετικά με τη μείωση των πόρων ενέργειας (ηλεκτρική, θερμική και νερό) και των ρύπων βάσης. Επιπλέον, από το 2008 επικοινωνεί το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των επιστρεφόμενων φιαλών, που αποτελεί μία συμπεριφορά ακόμα πιο φιλική προς το περιβάλλον και από την ανακύκλωση.

Στο πλαίσιο της σχέσης με την κοινωνία και τις τοπικές κοινότητες, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει να επιδείξει έντονη συνεισφορά. Παράλληλα, η συμμετοχή στα κοινωνικά, αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα αποτελεί σημαντικό άξονα της δραστηριότητας της εταιρίας. Ήταν Μέγας Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, ενώ από το 2005 χορηγεί την πιο δημοφιλή αθλητική διοργάνωση, το UEFA Champions League και στηρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, χορηγώντας την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου. Παράλληλα, μέσω της Heineken, προσφέρει τη δυνατότητα στους λάτρεις της καλής ξένης μουσικής να απολαμβάνουν μοναδικές μουσικές βραδιές, ενώ, μέσω της Amstel, υποστηρίζει την καλή ελληνική μουσική και πολλά ακόμα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ