Οι ποινές των 4 ενόχων για τις φωτιές στην Ηλεία

Οι ποινές των 4 ενόχων για τις φωτιές στην Ηλεία

 

Εκδόθηκε σήμερα δικαστική απόφαση της Πάτρας σε δεύτερο βαθμό, για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007.

Την ενοχή των τεσσάρων εκ των πέντε κατηγορουμένων για μια σειρά από κατηγορίες αποφάσισε η έδρα του Τριμελούς Εφετείου της Πάτρας για την υπόθεση των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία το 2007.

Σύμφωνα με το Patrastimes, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον πρώην Νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρα, τον πρώην Δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο και τον τότε πυροφύλακα Μίνθης, Παναγιώτη Τσούρα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Εισαγγελέας Εφετών Πατρών είχε προτείνει την ενοχή τους.

Ένοχη κρίθηκε επίσης και η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου για πρόκληση εμπρησμού.

Αθώος κρίθηκε ο τότε Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκος Μιχαλόπουλος. Η πρόταση του Εισαγγελέα ήταν αθωωτική, για τα αδικήματα που κατηγορείται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σαράντα χρόνια ήταν η αρχική ποινή  του δικαστηρίου της Πάτρας που επιβλήθηκε για τον καθένα από τους τέσσερις κατηγορούμενους που καταδικάζονται για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας του 2007, ενώ σύμφωνα με την έδρα, εκτιτέα ποινή είναι 10 χρόνια, τα οποία και είναι εξαγοράσιμα.

Η αρχική ποινή ήταν 77 χρόνια για τον καθένα, η οποία συγχωνεύτηκε στα 40 έτη. Ωστόσο, επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικό, επιβλήθηκε η ανώτατη εκτιτέα ποινή των 10 ετών για κάθε κατηγορούμενο.

Το Δικαστήριο της Πάτρας έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων να καταβληθούν τα χρήματα εξαγοράς της ποινής των 40.000 ευρώ σε δόσεις, ενώ το κόστος εξαγοράς ανέρχεται σε πέντε ευρώ την ημέρα.

Για την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου που αδυνατεί να καταβάλει το ποσό της εξαγοράς διατάχθηκε η κατ’ οίκον κράτησή της για όσο χρόνο προβλέπει ο Νόμος επί της εκτιτέας ποινής.

Έπειτα από τις σχετικές διευκρινίσεις που δόθηκαν από τους δικηγόρους σχετικά με το ύψος της εξαγοράς της ποινής για τον καθένα από τους καταδικασθέντες, συνολικά θα πληρώσουν το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ για την εκτιτέα ποινή των 10 ετών που τους επεβλήθη.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ