«Γιαλαντζί» δωρεάν υγεία για τα δόντια

«Γιαλαντζί» δωρεάν υγεία για τα δόντια

Με συμμετοχή 20% ως 50% για παιδιά και συμμετοχή 70% σε εφήβους άνω των 16 ετών και στους ενήλικες θα παρέχεται ιδιωτική «δωρεάν» οδοντιατρική περίθαλψη.

Αυτό θα συμβεί εφόσον υπογραφούν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες οδοντίατρους, οι οποίοι θα κληθούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους εντός του ασφυκτικού πλαφόν στον προϋπολογισμό για την οδοντιατρική περίθαλψη του 2015 που ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια.

Και βέβαια, των παροχών εξαιρούνται οι σταθερές προσθετικές εργασίες, δηλαδή οι «γέφυρες» και τα εμφυτεύματα που κρίνονται, ασύμφορα για το σύστημα, αλλά και εργασίες αισθητικής φύσεως όπως είναι η λεύκανση της οδοντοστοιχίας.

Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ

Όποιος δεν θέλει να πηγαίνει σε ιδιώτη και να πληρώνει την υπέρογκη συμμετοχή, θα έχει την επιλογή των 750 οδοντιάτρων στα 200 περίπου σημεία σε όλη τη χώρα, τα οποία βρίσκονται σε Κέντρα υγείας και στα πρώην πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ. Δεδομένου ωστόσο ότι οι 750 αυτοί οδοντίατροι καλούνται με πενιχρά μέσα και τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και τεχνολογίες να καλύψουν τις ανάγκες 9,5 εκατ. ασφαλισμένων, η κατάσταση φαντάζει μάλλον χαοτική.

Χαρακτηριστική περίπτωση της… φτώχειας μας στην οδοντιατρική περίθαλψη είναι ότι σε ολόκληρη την Αττική των 4 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχει μόνο ένα δημόσιο παιδοοδοντιατρικό κέντρο στη Λένορμαν.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ