Επιστολή των Σωφρονιστικών στον Αθανασίου για τον Έμπολα

Επιστολή των Σωφρονιστικών στον Αθανασίου για τον Έμπολα

 

Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, έστειλε η Ομοσπονδία  Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Ε.), προκειμένου να ενημερωθεί εάν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων από τον ιό Έμπολα στις φυλακές της χώρας και αν πρόκειται να εφοδιαστεί το προσωπικό των φυλακών  με τα ενδεδειγμένα μέσα προστασίας, όπως είναι  γάντια, μάσκες, κ.λπ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ύστερα από ερώτημα της Ομοσπονδίας μας που υποβάλλαμε προς το Κέντρο Ελέγχου και   Πρόληψης   Νοσημάτων   (ΚΕΕΛΠΝΟ)   σχετικά   με  την  παροχή   οδηγιών   και  μέσων προστασίας από τον ιό Ebola, λάβαμε την υπ’ αριθμ. 15884/21-10-2014 απάντηση – οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και την οποία σας επισυνάπτουμε.

Μεταξύ άλλων, στις οδηγίες αυτές αναφέρεται ότι:

“Η νόσος μεταδίδεται από κάποιον ασθενή με άμεση επαφή ή τα σωματικά υγρά του ή  με  απλή  παραμονή  εγγύς  του  ασθενούς  ( απόσταση   <1   μέτρου )  μέσω   των σταγονιδίων ή σωματικών υγρών”.

Κρίνεται απαραίτητη «η λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας και η ικανότητα απόκρισης σε εμφάνιση ύποπτου περιστατικού, τόσο για τη διαφύλαξη της υγείας του προσωπικού όσο και για την έγκαιρη αναγνώριση ασθενούς, την απομόνωσή του και την παρεμπόδιση περαιτέρω μετάδοσης».

Τέλος, μας συστήνονται συγκεκριμένα μέσα και μέτρα προστασίας του προσωπικού, καθώς επίσης και αναλυτικές οδηγίες.

Όπως γνωρίζετε οι συνθήκες συνωστισμού και υπερπληθώρας των κρατουμένων σε όλες σχεδόν τις φυλακές δεν επιτρέπουν τυχόν απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων (όπως ορίζει  το  ΚΕΕΛΠΝΟ)  σε  ξεχωριστούς  χώρους.  Την  τυχόν  διάγνωση  και  αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων δυσχεραίνει η γνωστή σε όλους υποστελέχωση και σε πολλές περιπτώσεις ανυπαρξία νοσηλευτικού ή και ιατρικού προσωπικού. Ενδεικτική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, όπου οι ασθενείς κρατούμενοι αναγκάζονται να συνωστίζονται και να μοιράζονται κοινούς χώρους.

 Συνεπώς, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

1)   Εάν έχετε εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων της νόσου εντός των φυλακών και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και

2) Αν και πότε σκοπεύετε να εφοδιάσετε το προσωπικό με τα ενδεδειγμένα μέσα προστασίας, όπως ειδικά γάντια, χειρουργική μάσκα, οφθαλμολογική προστασία, αδιάβροχες στολές εργασίας, αλκοολούχα αντισηπτικά σαπούνια κτλ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ