Οξεία αμυγδαλίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Οξεία αμυγδαλίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δηλαδή του μηχανισμού φυσικής άμυνας ενάντια στα μικρόβια και οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους, που είναι σαν αμύγδαλο.

Ο ρόλος τους είναι σημαντικός μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών και αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας εναντίων των «εισβολέων» που προσπαθούν να μπουν στον οργανισμό από το στόμα και τη μύτη. Στη θέση που βρίσκονται οι αμυγδαλές, μπορούν να κάνουν «δειγματοληψία» των μικροβίων που μπαίνουν στον οργανισμό με τις τροφές και με την αναπνοή.

Οι αμυγδαλές συμμετέχουν στην ολοκλήρωση και ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών και μέχρι τα 12 έτη η συμβολή τους προοδευτικά μειώνεται, σε κανονικές συνθήκες μειώνονται σε μέγεθος, ενώ στον ενήλικα δεν συμμετέχουν στην άμυνα.

Όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν, προκαλείται η οξεία αμυγδαλίτιδα.

Η θέση των αμυγδαλών είναι στρατηγική προκειμένου να «αποκρούουν» μικροβιακές επιθέσεις

Η αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτική με τα σταγονίδια του σάλιου, με το βήχα και το φτέρνισμα, γι’ αυτό συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου μπορεί η νόσος να πάρει μορφή επιδημίας. Σχεδόν πάντοτε (90%) η αρχική αιτία είναι μια ίωση που κάνει τις αμυγδαλές πιο «ευαίσθητες» με αποτέλεσμα να μολύνονται μετά από κάποιο από τα μικρόβια που φυσιολογικά έχει το ανθρώπινο στόμα. Ο ασθενής νιώθει εξαντλημένος, πονάει όλο το σώμα του, δεν μπορεί να καταπιεί, ο πόνος μάλιστα μπορεί να «χτυπάει» στα αυτιά, έχει πυρετό 39-40οC, πιθανόν να υπάρχει πύον στις αμυγδαλές, έχει πρησμένους αδένες στο λαιμό, ενώ μυρίζει έντονα και η αναπνοή του.

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ