Το βιβλίο για την δίκη του Μαξ Μέρτεν

Το βιβλίο για την δίκη του Μαξ Μέρτεν

Η δικηγόρος Αλεξάνδρα Γωγούση, η οποία συγγράφει ένα βιβλίο για την δίκη του Μέρτεν, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου, Μάνου Νιφλή, για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

«Σε αυτό το βιβλίο θα αποδειχθεί η σχέση που έχουν οι γερμανικές αποζημιώσεις με την δίκη του Μέρτεν. Ήταν μία πολύ μεγάλη δίκη που έγινε στην Αθήνα το 1957 με 150 μάρτυρες. 125 μάρτυρες κατηγορίας και 25 μάρτυρες υπερασπίσεων. Τα σημαντικότερα αδικήματα του Μέρτεν ήταν η συστηματική τρομοκρατία 56.000 περίπου Ισραηλιτών, η εκτόπιση 46.000 Ισραηλιτών στην Πολωνία, φόνοι πολιτών της Θεσσαλονίκης και λοιπά», τόνισε αρχικά η κ. Γωγούση και συνέχισε:

«Ο Μέρτεν, παρότι καταδικάστηκε το 1957, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήγε το 1958 στη Γερμανία για να ζητήσει κάποια χρήματα. Αυτό είναι το επιχείρημα των Γερμανών που λένε ότι μας έδωσαν αποζημίωση. Είχε πάρει 200.000.000 μάρκα δάνειο με επιτόκιο 6%. Άρχισε να δέχεται πιέσεις από τους Γερμανούς να αφήσει τους Γερμανούς εγκληματίες και να αναστείλει την εκδίκαση των υποθέσεων της δίωξής τους για πάντα».

«Βγαίνει ένας νόμος το 1959 που αναστέλλει τη δίωξη των Γερμανών εγκληματιών πολέμου και έτσι ο Μέρτεν απελάθηκε στην Γερμανία και δεν εξέτισε ποτέ την ποινή του», πρόσθεσε και αποκάλυψε:

«Το σημαντικότερο είναι ότι το 1975 πολτοποιήθηκε όλο το αρχείο του γραφείου των εγκληματιών πολέμου, εκτός από αυτά τα χαρτιά που έχω εγώ στα χέρια μου. Είναι τα πρακτικά της δίκης του Μέρτεν. Όλη η δίκη εκτός από ορισμένες καταθέσεις. Κάθε φορά που το διαβάζω σφίγγεται η ψυχή μου. Για τους Θεσσαλονίκης, ο Μέρτεν ήταν ο εφιάλτης τους».

«Το επιχείρημα της Γερμανίας είναι ότι –εμείς σας δώσαμε λεφτά τότε, τι ζητάτε τώρα;-. Υπάρχουν 25 άτομα που κατέθεσαν υπέρ του Μέρτεν», είπε η κ. Γωγούση και σε σχέση με το κατοχικό δάνειο είπε:

«Δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις των ιδιωτών. Πρέπει το ελληνικό κράτος να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο, θα το κερδίσουμε. Να γυρίσουν πίσω τα αρχαία, θα το κερδίσουμε. Όχι κατευθείαν με δικαστήριο, με τη διπλωματική οδό, αλλά ας κάνουμε κάτι. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε τις σχέσεις με την Γερμανία και τι καταλαβαίνουμε;».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ