Υπόθεση Καρέλι: Φρικτά βασανιστήρια, σύμφωνα με το βούλευμα

Υπόθεση Καρέλι: Φρικτά βασανιστήρια, σύμφωνα με το βούλευμα

Βασανιστήρια που παραπέμπουν στις φρικτές ανακριτικές μεθόδους των Ες-Ες την περίοδο της Κατοχής οδήγησαν στο θάνατο του Aλβανού βαρυποινίτη Ιλίε Καρέλι μέσα στα κελιά των φυλακών Νιγρίτας, τον περασμένο Μάρτιο.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, με το οποίο παραπέμπονται για κακούργημα 13 δεσμοφύλακες και για πλημμέλημα ο διευθυντής των φυλακών (υπόθαλψη εγκληματία), περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες διαρκούς βασανισμού του κρατούμενου.

Φάλαγγα στα πέλματα των ποδιών και στις γάμπες με αυτοσχέδιο βούρδουλα, συνεχή χτυπήματα σε όλο του το σώμα, ακόμη και στα σημεία όπου ήδη είχε κακώσεις, και ταυτόχρονο βρέξιμο με παγωμένο νερό μεταξύ των χτυπημάτων αλλά και ένα χτύπημα εν είδει λαβής στο στέρνο περιλάμβανε το “μενού” του βασανισμού του 42χρονου από τους σωφρονιστικούς μέσα στην αίθουσα αναμονής, το χαρακτηριζόμενο “ψυγείο” των φυλακών, όπως περιγράφεται στο βούλευμα.

Και τα βασανιστήρια είχαν και συνέχεια: τον τοποθετούν στο κελί του σοβαρά τραυματισμένο πλέον σε σημείο που να μην έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια του, ούτε καν να ξαπλώσει από τους αφόρητους πόνους, ημίγυμνο και βρεγμένο, την ώρα που η θερμοκρασία στον χώρο δεν ξεπερνούσε τους 10 βαθμούς Κελσίου. “Στην κατάσταση στην οποία ευρίσκετο, που δεν έφερε κανένα ρούχο προστατευτικό από το ψύχος, ακόμη και απολύτως υγιής άνθρωπος θα κατέληγε από υποθερμία”, σημειώνεται.

Το δικαστικό συμβούλιο με το βούλευμα των 60 σελίδων αποδίδει σαφώς τον βασανισμό στην εκδίκηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη δολοφονία συναδέλφου τους, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ο Καρέλι είχε σκοτώσει στις 25 Μαρτίου τον σωφρονιστικό Γιώργο Τσιρώνη, πλήττοντάς τον με πολλαπλά τραύματα μέσα από το κελί του και χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι.

Οι φυλακές εκείνη την περίοδο έβραζαν και ήταν ορατός ο κίνδυνος εκδίκησης από την πλευρά σωφρονιστικών υπαλλήλων σε ένδειξη “συναδελφικής αλληλεγγύης”. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της σύλληψης στις φυλακές Μαλανδρίνου και των προσαγωγών του κρατούμενου διαπιστώνεται ότι κακοποιείται, αντικείμενο που εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές της Άμφισσας.

Αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίζει τη μεταγωγή του στη Νιγρίτα δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου. Κανείς όμως δεν φανταζόταν πως το κατάστημα κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας ΙΙΙ θα μετατρεπόταν σε τάφο για τον 42χρονο βαρυποινίτη, αντί να τον προστατεύσει. Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών οι δικαστές έκριναν ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες, που τιμωρούνται μέχρι και με ισόβια κάθειρξη. Η κατηγορία με την οποία παραπέμπονται είναι “διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων, συνέπεια των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, κατά συναυτουργία”.

Η φάλαγγα

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές των Σερρών επικεντρώνονται στη μέθοδο του βασανισμού “φάλαγγα” και στο νομικό σκέλος του βουλεύματος αναλύεται και τονίζεται πως “πρόκειται για χρήση συστηματικών τρόπων βασανισμού”. Συγκεκριμένα επικεντρώνονται οι ευθύνες, για τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, σε όλους τους δεσμοφύλακες, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα είναι συνδικαλιστής και εκπρόσωπος των υπολοίπων στη φυλακή.

“Χρησιμοποίησαν μία αυτοσχέδια πλεξούδα με σεντόνι, η οποία είχε κατασχεθεί στο παρελθόν από έρευνες σε κελιά κρατουμένων. Με αυτή επέφεραν πολλαπλά χτυπήματα, με μεθοδικότητα και οργανωμένο τρόπο σε χώρο, ο οποίος δεν βιντεοσκοπούνταν, καταδήλως διότι δεν θα ήταν δυνατόν ευχερώς να διερευνηθεί εκ των υστέρων ποιος προέβη σε συγκεκριμένες πράξεις, τόσο στις γάμπες όσο στα οπίσθια και στα πέλματα”, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση. Μάλιστα, προσθέτουν πως οι υπάλληλοι που κτύπησαν τον κρατούμενο υποδεικνύονται από τρεις εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι ομολόγησαν και υπέδειξαν και τους συναδέλφους τους.

Ιατροδικαστής: Το κομβικό χτύπημα στο στέρνο

Ο ιατροδικαστής Σερρών Μηνάς Γεωργιάδης, στην έκθεσή του, που περιλαμβάνεται στην απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, είναι καταπέλτης για τις ευθύνες των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας. Είναι εκείνος ο οποίος κάνει τη σύγκριση των επτά φωτογραφιών που είχαν ληφθεί όταν ο κρατούμενος εισήλθε στο κατάστημα των Σερρών με τις φωτογραφίες που έλαβε ο ίδιος από τη σορό του Καρέλι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αναφέρει δώδεκα διαφορετικά είδη χτυπημάτων που δέχτηκε ο κρατούμενος “κατά την παραμονή του στο χώρο αναμονής”, όπως αναφέρεται στο βούλευμα.

Διευθυντής: “Δυσχέρανε τις έρευνες”

Σοβαρές είναι οι ευθύνες που επιρρίπτει το δικαστικό συμβούλιο Σερρών στον τότε διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας, ο οποίος παραπέμπεται στην ίδια δίκη, όμως για πλημμέλημα και συγκεκριμένα για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή. Την ώρα των βασανιστηρίων του Ιλίε Καρέλι, ο διευθυντής των φυλακών πέρασε τρεις φορές έξω από το “ψυγείο” των φυλακών, το οποίο οι δεσμοφύλακες είχαν κλείσει για να μην ακούγονται τα ουρλιαχτά του 42χρονου.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικά είναι αυτά αναφέρονται για τα όσα έκανε αμέσως μετά το θάνατο Καρέλι ο διευθυντής. Στο βούλευμα τονίζεται πως έδωσε εντολή να καθαριστεί ο χώρος των βασανιστηρίων, “ώστε να δυσχεράνει τις έρευνες των αρχών για τις συνθήκες βασανισμού και να καλύψει τις πράξεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων”.

Δεσμοφύλακες: Η ομερτά της αλληλεγγύης

Τόσο στην περίπτωση του βασανισμού μέχρι θανάτου του βαρυποινίτη στη Νιγρίτα όσο και σε άλλα περιστατικά που έχουν καταγραφεί με καταγγελίες κρατουμένων, παρατηρείται ένα ιδιότυπο καθεστώς αλληλοκάλυψης των σωφρονιστικών υπαλλήλων. “Έχουν ομερτά μεταξύ τους” παρατηρεί πρώην κρατούμενος, ο οποίος επιβεβαίωσε στη “ΜτΚ” ότι οι κρατούμενοι δέχονται επιθέσεις ξυλοδαρμών στα κελιά τους όταν αντιδρούν για διάφορες καταστάσεις μέσα στις φυλακές. “Εντάξει, δεν φτάνουν σε σημείο να σε στείλουν στο νοσοκομείο, όμως ότι χτυπούν είναι γεγονός”, συμπλήρωσε.

Στις φυλακές οι σωφρονιστικοί λειτουργούν υπό καθεστώς απόλυτης εξουσίας, σχεδόν ανεξέλεγκτοι. Δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις φυλακές πωλούνται ναρκωτικά, κινητά και αλκοόλ, όπως και “προνόμια” σε κρατούμενους. “Αυτά δεν γίνονται χωρίς τη συμβολή των σωφρονιστικών. Μπορεί οι επίορκοι να είναι κάποιοι, όμως και οι υπόλοιποι έχουν ευθύνες, επειδή γνωρίζουν και κάνουν τα στραβά μάτια”, παρατηρούν κρατούμενοι.

Ακόμη και οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί αποδέχονται ότι βίαια περιστατικά σε βάρος κρατουμένων παρατηρούνται διαρκώς στις φυλακές. “Είναι αδικαιολόγητο. Εμείς πιστέψαμε ότι αυτά τα φαινόμενα με την είσοδο νέων και μορφωμένων παιδιών θα σταματούσαν, διαψευστήκαμε”, είπε στη “ΜτΚ” συνταξιούχος σωφρονιστικός, ο οποίος… κατηγορούνταν από τους συναδέλφους του για ήπια συμπεριφορά. “Δεν μπορεί ο καθένας να κουβαλάει στη φυλακή τα κατάλοιπα που έχει από το σπίτι και το περιβάλλον του. Η θέση μας είναι πολύ ευαίσθητη, γι’ αυτό η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια”, συμπλήρωσε.

Πηγή: www.makthes.gr

 

Διαβάστε επίσης

Στο σκαμνί για τον θάνατο του Καρέλι

Τι λέει ο Αγάθωνας για το «τραγούδι του Ιλία Καρέλι»

ΒΙΝΤΕΟ-Ντοκουμέντο από τις φυλακές Νιγρίτας

Φωτογραφίες σοκ από τον βασανισμό του Καρέλι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ