Αυτά είναι τα τρία ρέματα που «πνίγουν» την Αττική

Αυτά είναι τα τρία ρέματα που «πνίγουν» την Αττική

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις με την εκτεταμένη τσιμεντοποίηση, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα έντονη βροχόπτωση την περασμένη Παρασκευή, προκάλεσαν για ακόμη μια φορά καταστροφικές πλημμύρες.

Στο ίδιο έργο θεατές επί δεκαετίες τώρα με τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Από τη δραματική ημέρα της 6ης Νοεμβρίου 1961, όταν χάθηκαν 40 άνθρωποι στο Ίλιον, τον Νοέμβριο του 1977 με την απώλεια άλλων 25 ζώων μέχρι την μεγάλη νεροποντή πριν από 20 χρόνια, τα ρέματα Φλέβας – Εσχατιάς – Νέστου και το Χαϊδαρόρεμα που κατεβαίνουν από την Πάρνηθα, «πνίγουν» τις δυτικές περιοχές της πρωτεύουσας. Το σκηνικό επαναλήφθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Εκτός από τα τρία αυτά ρέματα υπάρχουν 6-7 μικρότερα, τα οποία κατεβαίνουν από το όρος Αιγάλεω, συναντιούνται και καταλήγουν στον Κηφισό.

Σήμερα είναι θαμμένα κάτω από τους δρόμους που διατρέχουν το Ίλιον.

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων αποτελούν τον βασικό παράγοντα της πλημμύρας στη Δυτική Αττική, με την εκτεταμένη τσιμεντοποίηση και ασφαλτόστρωση να έχουν ελαχιστοποιήσει τη διήθηση του νερού στο έδαφος, επισημαίνει στο «Έθνος» ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας. Συντέλεσε και το ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης. Οι ξαφνικές πλημμύρες είναι συχνές στον ελλαδικό χώρο, εξηγεί.

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ